SJEĆANJE

Na današnji dan Bosna i Hercegovina dobila svoj prvi Ustav

Piše: H. Bijedić

31.12.2018

Ustavotvorna skupština je 31. decembra 1946. jednoglasno usvojila Ustav Narodne Republike Bosne i Hercegovine, koji je objavljen 8. januara 1947. godine.  

"Jugoslavija u malom", odnosno Bosna i Hercegovina je bila centralna jugoslavenska republika. BiH je zbog svog povoljnog strateškog položaja i zahvaljujući svojim rudnim bogatstvima (ugalj, željezo, šume i rijeke) bila zemlja koja je imala sve karakteristike povoljne za razvoj vojne i teške industrije, a velikim dijelom zbog isprepletenosti naroda i kultura u BiH, naša domovina je zapravo postala prototip buduće socijalističke Jugoslavije.

Bosna i Hercegovina je Ustavom iz 1946. dobila novo državno uređenje. Naime, Ustavom Narodne Republike Bosne i Hercegovine naša domovina postala je narodna država republikanskog oblika.

Poznati bosanskohercegovački profesor, ustavnopravni teoretičar i sudija Ustavnog suda Jugoslavije, a kasnije Ustavnog suda Federacije BiH, Omer Ibrahimagić u svojoj knjizi "Državnopravni razvitak Bosne i Hercegovine" iz 1998. godine naveo je da je ovaj ustav, ustvari, prvi Ustav Bosne i Hercegovine.

- Na sjednicama Ustavotvorne skupštine, održanim od 28. do 31. decembra 1946., donesen je Ustav Narodne Republike Bosne i Hercegovine. Proglašen je na sjednici od 31. decembra 1946. Ako se izuzme Uredba o bosanskom vilajetu koju je sankcionirao sultan u novembru 1864. i Statut (Ustav) za Bosnu i Hercegovinu koji je sankcionirao u februaru 1910. austrijski car i ugarski kralj Franjo Josif, tačno nakon 483 i po godine, od gubljenja državnosti 1463., bosansko suvereno narodno predstavničko tijelo, izabrano na slobodnim izborima, donijelo je Bosni i Hercegovini prvi ustav u njenoj historiji.

U članu prvom Ustava uređeno je da je Narodna Republika Bosna i Hercegovina narodna država republikanskog oblika. Tom odredbom definitivno je uređen status BiH kao države.

Član drugi Ustava uređuje da se Bosna i Hercegovina, koristeći se svojim pravom na samoopredjeljenje, ujedinila sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, Makedonijom i Crnom Gorom u saveznu državu FNRJ i prenijela na FNRJ samo ona prava koja su saveznoj državi data Ustavom FNRJ - navodi se u knjizi profesora Ibrahimagića.

Dakle, godinu nakon završetka Drugog svjetskog rata BiH dobiva svoj prvi ustav, kao simbol parlamentarne demokratije, koji je dokaz njene suverenosti. Suverenitet Narodne Republike Bosne i Hercegovine je proizilazio iz naroda u zajednici sa slobodnim i jednakim građanima BiH. 

Istog dana BiH je dobila svoj grb i zastavu kao simbole njene državnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.  

Grb Narodne Republike Bosne i Hercegovine usvojen je također 31. decembra 1946. godine, zajedno sa zastavom NR Bosne i Hercegovine. Izgled grba NRBiH predstavlja dva ukrštena snopa pšenice, iza kojih se nalazi kontura naselja, sa dva dimnjaka iz kojih se puši dim, ispred zupčanika, sve okruženo vijencem s crvenom trakom. Izgled vijenca sugerira na šumsko bogatstvo, koji se sastoji od jelinih grančica sa desne strane i grančica bukve sa lijeve strane, iznad kojeg se nalazi crvena zvijezda petokraka oivičena zlatnom bojom.


Državna zastava NRBiH je bila crvene boje. Na gornjem lijevom uglu zastave nalazila se zastava FNRJ, sa crvenom petokrakom, oivičena zlatnom bojom. Zvijezda na zastavi je imala pravilan petokraki oblik i zlatnu ivicu. Gornji krak zvijezde ulazi do polovine plave boje, tako da donji kraci zvijezde dobivaju odgovarajuće mjesto u crvenoj boji.

Ustavotvorna skupština BiH sazvana za 11. novembar 1946. je među prvim poslovima potvrdila sve akte ZAVNOBiH-a i njegovog predsjedništva, proglasila Ustav i time zaokružila izgradnju svih institucija potrebnih za funkcioniranje centralne federalne jedinice u FNRJ.

U ovom periodu uspostavljen je politički sistem, započela obnova zemlje, usvojen prvi petogodišnji plan...

BiH je kasnije dobila i neke druge ustave, zasnovane na nekim drugim “nezavnobihskim” principima, demokratizirala se i krenula nekim drugim putem.

BiH je dobila i novi grb i novu zastavu. Novi grb više nije imao dimnjake iz kojih izlazi dim, a BiH je sve manje imala fabrike iz čijih dimnjaka bi trebao izlaziti dim.

Sretna nam godišnjica donošenja prvog Ustava BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.