BANJA LUKA

Prekršajne prijave protiv organizatora skupa "Pravda za Davida"

Arhiva

Fena

4.1.2019

Banjalučka policija podnijela je danas Osnovnom sudu u Banjoj Luci zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv osoba P. K., B. G. I A. G., organizatora javnog skupa "Podrška Pravdi za Davida".

Nezvanično, zahtjev je podnesen protiv Pavla Kneževića, koji je potpisao zahtjev za održavanje skupa 30. decembra u Banjoj Luci, te Bojane Gajanović i Anje Grubačić, koje su proteklih dana saslušane u policiji.

- Organizatori javnog skupa se nisu pridržavali obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske te su nakon održavanja prijavljenog javnog skupa na Trgu Krajine, organizirali i vodili neprijavljen javni skup u pokretu - saopćeno je danas iz Policijske uprave Banja Luka.

Kako se dodaje, organizatori spomenutog javnog skupa su, zajedno sa okupljenim građanima, zaustavljali i održali javni skup u blizini objekata koji se posebno osiguravaju, ispred objekta RTRS i stambene zgrade u kojoj živi Ž. K., na više lokacija izvršili potpunu blokadu i obustavu saobraćaja, a zatim na parking prostoru u Vidovdanskoj ulici onemogućili izvođenje predviđenog kulturno-zabavnog programa.

Također, organizator javnog skupa, prema navodima policije, nije osigurao red i mir na javnom okupljanju, što je za posljedicu imalo činjenje prekršaja po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, Zakonu o javnom redu i miru, kao i krivičnih djela propisanih Krivičnom zakonikom RS od učesnika javnog skupa.

Iz policije napominju i da nastavljaju rad na utvrđivanju odgovornosti redarske službe, zbog nepostupanja po Zakonu o javnom okupljanju RS, kao i na identificiranju i drugih osoba koje su učestvovale u izvršenju prekršaja i krivičnih djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.