CIKBIH

Komisija danas razmatra liste iz Skupštine Kantona Sarajevo

Do sada je CIK ovjerio kandidatske liste za izbor delegata iz Skupština Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH

CIKBiH: Danas o kandidatskim listama iz KS. Arhiv

S.DEGIRMENDŽIĆ

4.1.2019

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrat će kandidatske liste iz Skupštine Kantona Sarajevo za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Kako saznaje „Avaz“, bit će razmatrano ukupno 11 lista. Do sada je CIK ovjerio kandidatske liste za izbor delegata iz skupština Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Ovjerene liste su vraćene tim skupštinama i CIK sada očekuje da u njima budu i izabrani federalni delegati prema uputstvu koje je donijela Komisija, a koje podrazumijeva raspodjelu mandata prema popisu iz 2013. godine, a ne 1991., kako nalaže Ustav FBiH.

Iako se još čeka odluka Ustavnog suda BiH po zahtjevima za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisije BiH, skupštine su ipak odlučile dostaviti imena kandidata za delegate u Dom naroda FBiH.

Inače, do sada je zahtjev za ocjenu ustavnosti uputstva Komisije Ustavnom sudu BiH podnijela četvrtina federalnih poslanika, a podnošenje zahtjeva najavili su i lideri Bh. bloka. Za sada je neizvjesno kada bi mogla biti održana sjednica Ustavnog suda BiH po ovim zahtjevima, a ranije je najavljeno da će to „biti u što kraćem roku“, po prijemu zahtjeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.