ODLUKE

Nadzorni odbor „Autocesta“ protivi se imenovanju Zolja

M. AŠČIĆ

4.1.2019

Nadzorni odbor „Autocesta Federacije BiH“ zakazao je za 18. januar sjednicu na kojoj će biti odlučeno hoće li to tijelo potvrditi imenovanje Adema Zolja za izvršnog direktora za projektiranje i građenje u ovoj državnoj firmi, potvrđeno je za naš list.

Federalna vlada, naime, ranije je predložila Zolja na ovu poziciju samo 24 sata nakon što je on ostao bez premijerske fotelje u Sarajevskom kantonu.

Kršenje zakona

Predložen je za direktora iako je u očitom sukobu interesa. Zakon koji regulira tu oblast u organima federalne vlasti precizno navodi da vršioci izvršnih funkcija za vrijeme i šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije ne mogu biti članovi upravnih i nadzornih odbora.

Zbog očite žurbe da se Zolj uhljebi, SDA je zaboravila na odredbe ovog zakona. Saznajemo da će pojedini članovi Nadzornog odbora tražiti naredne sedmice od Vlade pojašnjenje ove odluke i da neće prihvatiti da svjesno krše zakon.

Neće to učiniti i zato što, kako nam je rečeno, Zolj nije 2017. godine, kada je imenovan za jednog od direktora u „Autocestama“, nije ispunjavao uvjete konkursa.

Pisao konkurs

Zolj tada uopće nije dostavio potvrdu o nekažnjavanju, što je kasnije pravdao obrazloženjima da to nije ni potrebno, iako je u to vrijeme kao v. d. direktora raspisao konkurs na koji se i prijavio.

- Ovo je očita podvala na koju nećemo pristati - rekao nam jedan član NO.

Razriješen prije 20 dana

Članovi Nadzornog odbora pitaju se kako je moguće da je Zolj prije dvadesetak dana razriješen funkcije u „Autocestama“ kako bi ostao premijer KS, a zatim se sada, kada je smijenjen, ponovo od njih traži da ga potvrde, ali sada na drugu poziciju.

Tvrde da je to nelogično.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.