REAKCIJE

Šabanović nakon vandalskog čina u Potočarima: Ovo je znak da se u BiH i dalje "oštre kame i noževi"

Smatra da je ovo samo početak i da samo Bog zna šta čeka žrtve u daljnjem progonu

Šabanović: Iduće je Sarajevo i glave Bošnjaka u Sarajevu. Arhiv

H. Bijedić

6.1.2019

Nakon vandalskog čina ostavljanja vreće sa svinjskim otpadom ispred kapije Memorijalnog centra u Potočarima, našoj redakciji obratio se Adel Šabanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici i Bratuncu.

Šabanović je ogorčen ovim činom i smatra da je ovo stavljanje soli na ranu svim žrtvama genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu.  

- Ja sam kao žrtva pravno i materijalno nezaštićen, ne vjerujem ni sudovima, ni tužilaštvima, ne vjerujem više nikome - rekao je Šabanović za naš portal.

Smatra da je ovo samo početak i da samo Bog  zna šta čeka žrtve u daljnjem progonu.

- Danas je u pitanju bacanje kostiju, a sutra možda i upad u Memorijalni centar. Pozivam međunarodnu zajednicu, posebno ambasadore Srbije i Rusije, da osude i reagiraju na ovaj sramni čin, da se više nikada ne ponove greške međunarodne zajednice iz prošlosti - kazao je Šabanović.  

On smatra da se i dalje u određenim dijelovima BiH "oštre kame i noževi" i da se uz ovakve incidente ne zna šta je sljedeće.

- Iduće je Sarajevo i glave Bošnjaka u Sarajevu, jer oni oštre kame i noževe i samo čekaju da počine zločine - zaključuje Šabanović.

Adel Šabanović je bio drugi razred osnovne škole kada su srpske formacije upale u selo Zaklopače i počele proganjati, zarobljavati i ubijati Bošnjake. On je kao dječak preživio strahote Srebrenice i Bratunca i izgubio 22 člana svoje uže i šire porodice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.