REKETAŠI

Udar na potrošače: "BH-Gas" traži šokantno poskupljenje plina

Umjesto dosadašnjih 495 maraka na hiljadu kubika, sada traže da građani plaćaju 650 maraka, što je povećanje za 31,3 posto

Nova cijena bila bi biti udar na potrošače

M. AŠČIĆ

8.1.2019

Uprava „BH-Gasa“ ne odustaje od povećanja cijene plina u 2019. za čak 31,3 posto, što je traženo krajem novembra prošle godine, otkriva „Dnevni avaz“.

Dostavili kalkulacije

Nakon što je Nermin Džindić, ministar energije u Vladi FBiH, najprije ovakav zahtjev odbio, Uprava „BH-Gasa“ nedavno je Vladi poslala odgovor u kojem pojašnjava razloge zbog kojih traži poskupljenje, uz kalkulaciju cijene ruskog plina u posljednje dvije godine.



Faksimil obrazloženja „BH-Gasa“

Prema ovom zahtjevu, u „BH-Gasu“ smatraju da će ruska cijena plina sa 178 dolara biti povećana u ovoj godini na 275 dolara. To je, kako su naveli, povećanje za oko 54,39 posto. Tako Uprava „BH-Gasa“ traži da cijena, umjesto dosadašnjih 495 maraka na hiljadu kubika, sada iznosi 650 KM, a da obračun starta već od 1. januara.

Jedan od razloga zbog kojih ne odustaju od poskupljenja plina, što su naveli i krajem prošle godine, jeste što se, ako ne bude korekcija, državna firma može suočiti s gubitkom od 20 miliona KM. Istakli su i da problem predstavlja najava investicija u Južnu interkonekciju BiH i Hrvatske.

U „BH-Gasu“ navode da će, ako ne dođe do povećanja cijena plina, uz planirani gubitak biti ugrožene i nabavke te izmirenje faktura stranim dobavljačima plina.

Novi prijedlog

S druge strane, u Vladi ne žele čuti za poskupljenje plina za 31,3 posto. Jedna od opcija je da Uprava „BH-Gasa“ pošalje novi prijedlog, prema kojem bi cijena plina bila niža za deset do 15 posto od ranije navedene. No, upitno je hoće li ova vlade, s obzirom na to da je u tehničkom mandatu, o tome uopće i raspravljati.

Zašto se šuti o izvještaju Finansijske policije

I dok Uprava „BH-Gasa“ traži poskupljenje plina, Sindikat „BH-Gasa“ i dalje traži odgovore od Vlade u vezi s izvještajem Finansijske policije FBiH. Zanima ih zašto se o izvještaju, koji je prikazao spornim ulaganja u gradnju plinovoda Zenica - Travnik, šutjelo godinu i po, a utrošeno je 40,8 miliona KM.

Uprava "BH-Gasa" potvrdila pisanje "Avaza"

"BH-Gas" reagirao je danas nakon informacije u "Avazu" o povećanju cijene plina za 31 posto. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Kao što je poznato, "BH-Gas" je nakon odluke Nadzornog odbora "BH-Gasa" uputio zahtjev i obrazloženje prema resornom Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Federalnom ministarstvu trgovine te time postupio po odluci Nadzornog odbora. Kroz ovaj zahtjev je traženo povećanje veleprodajne cijene plina sa 495 na 650 KM/1000 Sm3. Nakon toga, zatraženo je dodatno obrazloženje Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije te je u odgovoru dodatno obrazložen kompletan zahtjev i dokumentirani pokazatelji na kojima se zahtjev zasniva.

Predmetno povećanje je isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a slijedom toga došlo je do direktnog povećanja ruske nabavne cijene plina. Ovaj trend povećanja ruske cijene je bio i u dijelu 2016., 2017. i 2018. godine, te je u ovom periodu ruska cijena plina povećana za čak 100 posto. 

"BH-Gas" je od 2017. godine, a u saradnji s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije u proteklih 18 mjeseci zadržavao prodajnu cijenu plina na nivou od 495 KM/1000 Sm3, čime je kroz poslovanje amortizirao bilo kakvu korekciju cijene plina naviše.

Kako se "BH-Gas" počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici u cijeni između nabavne i prodajne cijene plina, koji u januaru na dnevnoj bazi iznose 80.000 KM, to su organi kompanije odlučili podnijeti zahtjev za korekciju veleprodajne cijene plina prema resornom ministarstvu. Slijedom navedenog, želimo upoznati javnost da "BH-Gas" posjeduje sve fakture od 2016. godine pa naovamo u kojima je evidentiran porast ruske cijene plina i da posjeduje sve dokaze o racionalnom smanjenju troškova "BH-Gasa", čime smo sveli troškove "BH-Gasa" na iznos od četiri posto od ukupne cijene koštanja, što je smatramo najmanji iznos u komparaciji s ostalim javnim kompanijama.

Na kraju, ukoliko postoje bilo kakve sumnje u kalkulaciju koja je usvojena i proslijeđena prema resornom ministarstvu, stojimo na raspolaganju za provjeru svih gore nabrojanih navoda, jer "BH-Gas" nema namjeru da kroz cijenu plina utječe na standard građana, ali, s druge strane, kako se radi o uvoznom energentu na isti način kao što je nafta i naftni derivati, to smo, da bismo redovno poslovali, morali započeti proceduru korekcije cijene, na što smo i obavezani prema važećim zakonskim propisima. "BH-Gas" ostaje u obavezi da, čim kroz rusku cijenu plina budemo u prilici da istu smanjimo, to ćemo uraditi na isti način kao što smo u proteklom periodu cijenu plina u četiri navrata smanjili za 40 posto.

Ujedno, komparacije radi, veleprodajna cijena plina u Republici Srpskoj je u posljednjih šest mjeseci povećana sa 435 KM na 654 KM/1000 Sm3, što čini povećanje više od 50 posto - piše u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.