PREDSTAVNIČKI DOM Na dnevnom redu budžet FBiH, i to po hitnom postupku

Završena konstituirajuća sjednica, počela vanredna

Trebala bi biti imenovana radna tijela Parlamenta

K. Ke.
09.01.2019 11:32

Foto: S. Saletović

14.33

Na dvosatnoj pauzi Kolegij Predstavničkog doma usaglasio je prijedlog za imenovanje članova u 25 radnih tijela odnosno komisija. Prijedlog je usvojen sa 80 glasova za. 

Time je završena konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma, a odmah nakon nje otvorena je prva vanredna sjednica, na čijem je dnevnom redu budžet FBiH, i to po hitnom postupku.

12.07

Za izbor Sabine Ćudić kao dopredsjedavajuće iz reda ostalih glasala su 42 zastupnika, 24 su bila suzdržana, a 21 protiv. Time ni Ćudić nije dobila potrebnu većinu. 

I opet se pristupilo pojedinačnom glasanju. Zastupnici SDA bili su suzdržani, HDZ je bio protiv, SBB je bio za, kao i SDP, DF te NS. Nezavisni blok bio je suzdržan, kao i PDA te NiP. Ni nakon toga nije bilo većine za njeno imenovanje. 

11.56

Nakon toga pristupilo se glasanju za prijedlog HDZ-a, odnosno da se za dopredsjedavajućeg imenuje Mladen Bošković. Za su glasala 32 zastupnika, suzdržana su bila 34, a protiv je bilo 27, tako da ni on nije dobio podršku. 

Bošković je potom zatražio pojedinačno izjašnjavanje. SDA je bila suzdržana, SDP, DF i NS protiv, SBB, A-SDA i PDA bili su za, a NiP suzdržan.

11.44

Nakon rasprave pristupilo se glasanju za dopredsjedavajuće. Za prijedlog Kluba DF/GS odnosno Maru Đukić glasala su 33 zastupnika, 31 je bio suzdržan, dok je 26 bilo protiv, čime nije dobila potreban broj glasova.

Alma Kratina potom je zatražila pojedinačno izjašnjavanje. Zastupnici SDA bili su suzdržani, HDZ i PDA protiv, SDP, DF i NS su bili za, SBB suzdržan, kao i Nezavisni blok te Narod i pravda.

11.28

Ivica Pavković iz HDZ-a kazao je da je prijedlog DF-a za dopredsjedavajućeg iz rada hrvatskog naroda nastavak otimanja volje hrvatskog naroda. On je potom pobrojao mjesta, kako je kazao, u kojima većinski žive Hrvati te broj glasova koje je DF osvojio u tim mjestima.

Alma Kratina, šefica Kluba DF-a, replicirala je da je suvišno govoriti o tome kako je ko gdje glasao te da su na izborima glasali građani.

11.22

Na početku sjednice predsjedavajući Predstavničkog doma Elvir Karajbić kazao je da je razlog kašnjenja bio to što su se na Kolegiju razmatrali prijedlozi za dopredsjedavajuće te da Komisija za izbor i imenovanja još zasjeda.

Nakon toga, zastupnici su verificirali mandate Mirsadu Zaimoviću i Feliksu Vidoviću, koji su naknadno prihvatili mandate. Zaimović je bio direktor ''BH Telecoma'', dok je Vidović mandat dobio nakon što je od njega odustala Lidija Bradara.

Karajbić je nakon toga kazao da su privremenoj Komisiji za izbor i imenovanje pristigla dva prijedloga za dopredsjedavajućeg.

Damir Mašić, predsjednik ove komisije, naveo je da je Klub HDZ-a i dostavio prijedlog da dopredsjedavajući bude Mladen Bošković, DF je predložio Maru Đukić, a Naša stranka predložila je Sabinu Ćudić iz reda ostalih.

11.11

S više od sat zakašnjenja počeo je nastavak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Nastavak je bio najavljen u 10 sati, ali je prethodno održan Kolegij, odnosno sastanak šefova klubova stranaka.

Na nastavku zastupnici bi trebali izabrati dva dopredsjedavajuća Predstavničkog doma. Prema trenutnim informacijama, bit će predložena dva kandidata za dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda, i to od HDZ-a i DF-a.

Osim toga, trebala bi biti imenovana i radna tijela Parlamenta.

Nakon konstituirajuće sjednice, trebala bi se održati i vanredna sjednica, na čijem dnevnom redu je budžet FBiH, i to predložen u hitnom postupku.

Ukoliko ne bude većine koja bi budžet izglasala u hitnom postupku, Vlada FBiH dostavit će Parlamentu odluku o privremenom finansiranju na usvajanje.

NA VRH