REAKCIJE

I Džaferović prekinuo sve kontakte s Del Vechijom

Od institucija Bosne i Hercegovine, prije svega Tužilaštva BiH, traži da konačno počnu primjenjivati zakon, jer je odbijanje provođenja odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo

Džaferović: Konačno primjenjivati zakon. Arhiva

Fena

9.1.2019

Obilježavanje 9. januara kao dana bh. entiteta Republika Srpska predstavlja grubo kršenje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je proslava ovog datuma kao praznika proglašena neustavnom, ocijenio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

Džaferović poručuje da "svi oni koji učestvuju u ovom antiustavnom činu grubo narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, kao temelj mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji".

- To se odnosi i na zvaničnike Republike Srbije koji svojim čestitkama i prisustvom u Banjoj Luci na ovaj dan iskazuju nepoštivanje Bosne i Hercegovine i njenih institucija te ohrabruju predvodnike politika koje ugrožavaju sigurnost u regiji. Takva politika nikome ne može donijeti nikakvo dobro, a naročito ne bh. entitetu RS i njegovim građanima - naglasio je član Predsjedništva BiH.

Ističe da se time Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji ne šalju dobre poruke, "pogotovo uzimajući u obzir da je premijerka Republike Srbije prihvatila odlikovanje kojima su ranije odlikovani Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi presudama međunarodnih sudova osuđeni ratni zločinci, čime je stala rame uz rame s njima".

Od institucija Bosne i Hercegovine, prije svega Tužilaštva BiH, Džaferović traži da konačno počnu primjenjivati zakon, jer je odbijanje provođenja odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Također, Šefik Džaferović je osudio prisustvo ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija, koji je jučer bio u Banjoj Luci, gdje je obilježen neustavni dan RS.

- Njegovo prisustvovanje tom antiustavnom činu je nepoštivanje suvereniteta BiH, zbog toga ja to osuđujem. Vidim da je poduzeto nekoliko koraka od vlasti RH. Šta će Hrvatska, to ne znam. Znam da ću u Predsjedništvu pokrenuti neke diskusije na tu temu. Gospodin ambasador se isključio iz svih kontakata sa mnom - rekao je Džaferović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.