BRISEL

Evropski policajci stižu na granicu BiH

Završeni pregovori o raspoređivanju pripadnika Frontexa uz granicu s Hrvatskom

Arhiva

Piše: S. NUMANOVIĆ

9.1.2019

Pregovori s Bosnom i Hercegovinom o angažmanu Evropske granične i obalske straže (ECBGA) uz granicu s Hrvatskom su završeni. No, sporazum o tome trebaju potpisati obje strane, prije nego što naši timovi stupe na dužnost na granici s Hrvatskom, izjavio je komesar Evropske komisije za unutrašnje poslove, migracije i državljanstvo Dimitris Avramopulos. 

Pripadnici ECBGA-e, poznatije kao Frontex, angažirani su u većini balkanskih država.

Poslaničko pitanje

Odgovarajući na pitanje 23 poslanika Evropskog parlamenta, koji su upozorili na "dramatičnu situaciju u BiH", Avramopulos je najprije istakao da je Unija "promptno odgovorila na zahtjev BiH za podršku u rješavanju situacije s migrantima".

- Od juna 2018. godine Evropska komisija osigurala je dva miliona eura u humanitarnoj pomoći, kako bi se riješile hitne potrebe migranata, tražilaca azila i izbjeglica... U avgustu smo odobrili još 7,2 miliona eura kako bi se povećali kapaciteti identifikacije, registracije i zaštite izbjeglica, tražilaca azila i migranata, osigurali adekvatni uvjeti njihovog stanovanja i osnovne usluge tokom zimskog perioda. Također, odvojen je i dio od ovog novca za podrški Graničnoj policiji BiH - naveo je evropski komesar.

Avramopulos: Ponovio upozorenje Hrvatskoj

Avramopulos je naglasio i da je od vlasti BiH traženo da "urgentno identificiraju i slože se o tome šta su adekvatne lokacije za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona". Naveo je da je dio migranata s djecom smješten u nekadašnjem hotelu „Sedra“ kod Cazina, te da se opremaju još neki objekti za njihov smještaj.

Šef Međunarodne organizacije za migracije Piter van der Overart (Peter Van der Auweraert) prošle sedmice objavio je da je još jedan objekt u Krajini, Borić, kvalitetno renoviran i da je primio migrante s djecom.

Praćenje situacije

Grupa poslanika Evropskog parlamenta ranije je dodatno alarmirala evropske institucije apelacijom u kojoj su naveli da je najmanje 12.000 migranata na teritoriji BiH, da ih je većina u USK, te da su suočeni s brutalnim premlaćivanjima i otimanjem novca, dokumenata i mobitela, koju provodi policija Hrvatske.

Avramopulos je u svom odgovoru naveo i da je "Komisija svjesna tih navoda, u kontaktu je s Hrvatskom u vezi s provođenjem Zajedničkog evropskog azilantskog sistema, ali i optužbi o lošem tretmanu državljana trećih zemalja". Dodao je da će Brisel nastaviti pažljivo pratiti dešavanja na granici Hrvatske i BiH, posebno na području USK.

Očekujemo smanjenje migrantskog pritiska 

Pregovarački timovi BiH i Frontexa sačinili su prijedlog sporazuma koji je upućen u dalju proceduru prema Briselu i Vijeću ministara BiH, potvrdili su nam u Ministarstvu sigurnosti BiH. U odgovoru na naša pitanja naveli su da je neophodno da Vijeće ministara prihvati dogovoreno i odredi potpisnika u ime naše države, nakon čega će se usaglasiti i datum potpisivanja.

- Broj osoblja Frontexa određivat će se operativnim planom i u zavisnosti od procjene situacije na terenu. Frontex će imati izvršna ovlaštenja, dakle da rasporedi ljude na granici BiH sa EU i da djeluju zajedno sa Graničnom policijom BiH – precizirano je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.