GLOBUS

Pacoli i Tači: Odluka o ukidanju viza historijski trenutak za Kosovo

Antenam.net

18.7.2018

Ministar vanjskih poslova Kosova Bedžet Pacoli ocijenio je danas da je odluka Evropske komisije o preporuči da se ukinu vize građanima Kosova "historijski trenutak za Kosovo".

On je dodao da ta odluka Evropske komisije čini Evropsku uniju "opipljivom za građane Kosova".

"Ovaj korak ka ukidanju viza je test za lidere EU i za evropsku budućnost Kosova", kazao je Pacoli, a prenosi Ministarstvo vanjskih poslova Kosova.

On je čestitao institucijama i građanima Kosova na poslu, angažovanju i opredjeljenju da ostvare sve kriterijume koje je utvrdila EU u procesu ukidanja viza.

Komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos izjavio je danas na konferenciji za novinare sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viza za svoje građane.

"Poslije mnogo godina, napora i velikog posla, Komisija sada potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viza. Sada mi pozivamo Evropsko vijeće i parlament da idu naprijed i da usvoje naš prijedlog", rekao je Avramopulos.

Dodao je da se nada da će vrlo brzo region (Zapadnog Balkana) biti bez viza.

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da je odluka o liberalizaciji viza koju je danas donijela Evropska komisija historijski datum za Kosovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.