OSVETA

Premijer Novalić poslao inspekciju Kovačeviću

Umjesto da Agencija bude primjer kako se reagira na medijske natpise i kako treba štititi prava i inetrese građana, njen direktor našao se na udaru premijera

Novalić pokušao da "ocrni" Kovačevića

S. DEGIRMENDŽIĆ

13.1.2019

Premijer Federacije BiH Fadil Novalićžalio se Upravnoj inspekciji Ministarstva pravde BiH da mu je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, ugrozio ljudska prava, saznaje „Dnevni avaz“.  

U prijavi se Novalić potrudio da što više „ocrni“ Kovačevića samo jer je Agencija pokrenula postupak protiv Novalića zbog zloupotrebe ličnih podataka stotina hiljada penzionera. Premijer se požalio i da su mu naštetile izjave koje je o tom slučaju direktor Agencije davao medijima. 

Lična promocija

Podsjećamo, Novalić je nekoliko dana uoči općih izbora u oktobru prošle godine na adrese penzionera poslao pismo u kojem je promovirao sebe i SDA, čiji je član.

On je ranije od Zavoda Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) FBiH tražio imena i adrese penzionera, kako bi im zbog svoje i stranačke koristi poslao pismo. Pri tome su Novalić i Zavod PIO prekršili Zakon o zaštiti ličnih podataka, jer u te svrhe nisu smjeli obrađivati podatke penzionera, koji su inače bili ogorčeni ovim postupkom i masovno su se žalili Agenciji.

No, umjesto da Agencija za zaštitu ličnih podataka bude primjer svima u BiH kako se reagira na medijske natpise i kako treba štititi prava i interese građana, direktor Petar Kovačević našao se na Novalićevom udaru.

Uznemirena javnost

Kovačević je za „Avaz“ potvrdio da je dao i izjavu Upravnoj inspekciji, iako je, kako tvrdi, prijava protiv njega bila nedopuštena i kao takva trebala je biti odbačena.

- Prvenstveno, jer je postupak protiv Novalića još bio u toku i tekao je kod ovlaštenog organa. Zatim, ja sam kao rukovodilac institucije nadležan za predstavljanje i zastupanje imao pravo da komentarišem na primjeren način, jer i javnost je bila uznemirena. Za nas je neupitno da je obrada ovih podataka bila protuzakonita, samo je dilema je li u pitanju prekršaj ili krivično djelo. To sam rekao i Upravnoj inspekciji – kazao je Kovačević.

Inače, postupak je, osim protiv Novalića, pokrenut i protiv Zavoda PIO, a Kovačević je jučer za „Avaz“ potvrdio da je izrada rješenja u ovom predmetu u toku.

 Potvrdili da su obavili nadzor 

U Ministarstvu pravde BiH za „Avaz“ su jučer potvrdili da je Upravna inspekcija postupila po Novalićevoj  prijavi i obavila inspekcijski nadzor.

No, više informacija o ovom slučaju, zbog praznika koje obilježavaju pojedini članovi inspekcije, iz Ministarstva su nam obećali naredne sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.