SARAJEVO Zahtjev predstavnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH traži odgađanje sjednice

Skupštinsku većinu neophodno je definirati i zbog potvrde imenovanja predsjedavajućeg, kao i ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara

Srna
15.01.2019 11:33

U obrazloženju zahtjeva navodi se da Klub SNSD-a smatra da je izbor članova stalnih komisija preuranjen

Foto: Arhiv

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas zahtjev za odgađanje 2. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za četvrtak, 17. januara. 

Klub SNSD-a predlaže Kolegiju Doma da sjednicu, na kojoj bi bio izvršen izbor članova stalnih komisija Predstavničkog doma, zakaže nakon što se precizno definira struktura vlasti u zajedničkim institucijama BiH, te nakon što Predsjedništvo BiH izvrši svoju ustavnu i zakonsku obavezu i imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kojeg bi u Predstavničkom domu potvrdila definirana većina poslanika.

U obrazloženju zahtjeva navodi se da Klub SNSD-a smatra da je izbor članova stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH neprihvatljiv i preuranjen bez precizno definirane strukture vlasti (većine) u zajedničkim institucijama, koja bi, prije svega, omogućila nesmetan rad i funkcionalnost, odnosno efikasnost rada stalnih radnih tijela Predstavničkog doma.

- Skupštinsku većinu neophodno je definirati i zbog potvrde imenovanja predsjedavajućeg, kao i ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara. S tim u vezi, SNSD smatra da bi preuranjenim izborom članova stalnih komisija i njihovim konstituiranjem Predstavničkom domu bilo omogućeno da raspravlja i glasa o dokumentima koje bi u Parlamentarnu skupštinu BiH slalo Vijeće ministara u tehničkom mandatu - ističe se u obrazloženju.

Time bi se, dodaje se u saopćenju, ušlo u neustavnu i apsurdnu situaciju nepostojanja podjele između zakonodavne i izvršne vlasti, budući da bi Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Mirko Šarović i Dragan Mektić iste akte razmatrali i usvajali kao predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara, a potom i kao poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Stoga, Klub SNSD-a smatra da proces izbora članova i konstituiranja stalnih radnih tijela Predstavničkog doma treba započeti tek nakon što Predsjedništvo BiH ispuni svoju ustavnu i zakonsku obavezu (za koju su zakonski rokovi istekli još 21. decembra prošle godine) i imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara - naglašava se u zahtjevu koje je potpisao predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac.  

NA VRH