SAZNAJEMO

Traže smjenu Enisa Džafića sa čela "Željeznica FBiH"

Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

15.1.2019

Pet izvršnih direktora “Željeznica FBiH” (ŽFBiH) zatražilo je od Vlade FBiH i federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića da smijene predsjednika Uprave ove državne firme Enisa Džafića zbog njegove, kako navode, višemjesečne samovolje i neprovođenja Vladinih odluka. 

Traže hitne mjere

Pismo su uputili izvršni direktori Zulfo Robović, Ivan Brkić, Rešad Mandžo, Sead Cucak i Nasir Beganović, koji su nedavno odlukama Vlade i Nadzornog odbora (NO) imenovani za vršioce direktorskih dužnosti, ali još nikada nisu počeli s radom.

Džafić: Odbija potpisati rješenja

Za to odgovornim smatraju Džafića, koji se od početka protivio njihovom izboru te odbija potpisati rješenja kako bi stupili na pozicije.

U pismu se navodi da od 12. decembra prošle godine ne mogu početi s radom, jer Džafić opstruira proces. “Željeznice FBiH”, podsjećamo, već dvije i po godine nemaju popunjenu Upravu pa je Džafić jedini koji rukovodi ovom firmom.

- Jasno je da predsjednik Uprave u posljednje dvije godine provodi samovolju radi ličnih interesa. Ovim putem se obraćamo i Vladi FBiH i tražimo da poduzme hitne mjere radi provođenja donesenih odluka te sprečavanja daljnjeg nezakonitog postupanja predsjednika Uprave tako što će ga na sljedećoj sjednici razriješiti dužnosti - navodi se u pismu Vladi i ministru.

Krivična odgovornost

Oni podsjećaju ministra Lasića da je i on 3. januara ove godine uputio pismo urgencije Džafiću, u kojem se zahtijeva hitno uvođenje vršilaca dužnosti izvršnih direktora u sistem rukovođenja, ali da ni to nije ispoštovano.

Lasić: I ministar traži odgovore

- Neprovođenje odluka Vlade FBiH i NO-a su direktno kršenje i opstrukcija zakona i zakonske regulative, što za sobom povlači elemente krivične odgovornosti, a samim time i gubitak povjerenja od vlasnika, odnosno Vlade FBiH – istaknuto je u pismu.

Čeka se sjednica Vlade 

Kako stvari stoje, Vlada FBiH mogla bi raspravljati o ovom zahtjevu na prvoj narednoj sjednici.

To bi se moglo desiti već u četvrtak, za kada je planirano njeno zasjedanje. Ukoliko se to desi, nije isključeno ni da bude predložena smjena Džafića, odnosno imenovanje novog generalnog direktora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.