NA LICU MJESTA Ekipe FUCZ-a probijaju se do zametenih srebreničkih sela

Cijelu noć se borili sa snijegom da oslobode Luku i Krušev Do

Desetočlana ekipa Federalne uprave civilne zaštite sa dvije teške mašine sinoć počela čistiti put

S. SMAJLOVIĆ
16.01.2019 11:06

Pripadnici FUCZ našli su vremena da obiđu i najmlađe stanovnike MZ Luka

Foto: Facebook

Desetočlana ekipa Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sinoć je sa dvije teške mašine počela čistiti 25 kilometara dug put od Podravanja, do planinskih srebreničkih sela Luke i Krušev Dol.

Ova sela su već danima zametena snijegom, a mještani su uzaludno tražili pomoć nadležnih.

Potpuno spremni

U Podravanjima je sinoć bila i ekipa “Dnevnog avaza”, ali i bošnjački općinski čelnici, predvođeni predsjednikom Skupštine općine Nedibom Smajićem.

Dobro obučena ekipa, nakon snimanja terena, brzo je postavila lance na velike točkove mašina i uputila se u planinu, pokrivenu velikim snijegom i smetovima, višim od jednog metra.

Vođa ekipe Ramo Dautbašić kazao nam je da su potpuno spremni i voljni očistiti put za normalno odvijanje saobraćaja.

- Ponijeli smo preventivne lijekove i paketiće za djecu. Osposobljeni smo da, eventualno, teške bolesnike evakuiramo do prve zdravstvene ustanove – rekao nam je Dautbašić.

Kako kažu, neće odustajati dok se do zore ne probiju u ova zametena sela.

Zalihe hrane

Očekuje se da će put do Luke i Kruševog Dola već od jutros biti prohodan, a mještani će moći doći u grad da dopune zalihe hrane.

Kako nam je potvrdio predsjednik Mjesne zajednice Luka Hamo Zimić, u ovim selima nema teških bolesnika, a nekoliko djece oporavilo se od prehlade.

Danima se čekala reakcija

Danima se čekala reakcija lokalne zajednice, koja je slala slabije mašine, ali nisu uspjeli riješiti problem i probiti se do sela. Zbog toga su mještani bili prinuđeni zatražiti pomoć FUCZ-a, koju je direktor Fahrudin Solak odmah odobrio.

NA VRH