SVEČANOST

Ministarstvo za boračka pitanja KS: Stipendije dobilo 1.930 učenika i studenata

Direktor „Ikri“ istakao je da je ovaj fond pomogao u školovanju više od 50.000 učenika i studenata

A. P.

16.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U prostorija Kantona Sarajevo danas je 20 učenika i studenata potpisalo ugovor o stipendiranju za školsku 2018./2019. godinu. Prisutni studenti su istakli kako će im stipendije olakšati školovanje i motivirati ih za daljnje uspjehe.  

Veliki motiv

Studentice Amila Šehović i Binasa Memić zahvalile se Fondu "Ikre" i istakle da im stipendija predstavlja veliku motivaciju za nastavak školovanja.

- Želim da zahvalim Fondu "Ikre" na dodijeljenoj stipendiji. Svakako da će nam ovaj vid pomoći omogućiti dodatnu motivaciju za ostvarenje naših ciljeva – rekla nam je studentica Binasa Memić.

Amila Šehović istakla je da, osim finansijske pomoći, stipendija znači i veliki motiv.

- Stipendija za mene, kao i za ostale studente znači lakše školovanje, prvenstevno zbog kupovine knjiga i potrebne literature. Ono što je još bitnije je da stipendija znači jedan veliki poticaj i da još više ulažemo u svoje znanje i obrazovanje – rekla nam je Amila Šehović, studentica Pravnog fakulteta.

Kanton osigurao sredstva

Direktor Fonda Smajo Halilović rekao je da će u narednih sedam dana biti isplaćene stipendije za protekla četiri mjeseca školske godine.

- Mjesečna stipendija iznosi 100 maraka, za devet mjeseci, koliko traje školska godina. Za 2018/2019. školsku godinu apliciralo je više od 2.858 studenata i učenika. Zvanično je stipendije dobilo 1.930 učenika i studenata. Fond "Ikre" dijeli stipendije od 1993. godine. I dosad je pomagao u školovanju više od 50.000 učenika i studenata.

Ministar za boračka pitanja Ismir Jusko kazao je da je jedan od prioriteta ulaganje u znanje.

- Kanton Sarajevo za stipendije je osigurao 1.703.000 KM. Izuzetno mi je drago da je početak mog mandata obilježila jedna ovako lijepa svečanost. U budućnosti ćemo svakako nastojati i dalje investirati u mlade ljude – kazao je Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.