MIŠLJENJE Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

Ivancov: U BiH ne postoji konsenzus o članstvu u NATO savezu

Ambasador je istakao kako je sretan što bh. studenti proučavaju ruski jezik

Avaz.ba
17.01.2019 15:34

Petar Ivankov

Foto: Arhiv

Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, izjavio je u četvrtak u Mostaru kako nije protiv toga da BiH bude u NATO-u, ali da je za to da ona sama donese odluku o tome gdje želi biti.

- To je vaša, a ne moja odluka - poručio je ruski ambasador na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, gdje je otvorio izložbu fotografija "Narodi Rusije" te održao predavanje o temi "Rusija u sastavu savremenih međunarodnih odnosa".

Dodao je kako unutar Bosne i Hercegovine ne postoji konsenzus oko pitanja ulaska u NATO savez. 

- Kad govorim o NATO-u, uvijek govorim o dvije stvari: to je euroatlantski put i put u Evropsku uniju. Želja većine stanovništva BiH je da država postane članicom EU, a što se tiče NATO puta, u vašem društvu ne postoji konsenzus o tome, tako da treba obratiti malo više pažnje tokom donošenja odluke za jednu ili za drugu stranu, jer ta odluka može donijeti još više problema - ocijenio je Ivancov.

Govoreći o saradnji sa Sveučilištem u Mostaru, ruski ambasador je kazao kako je vrlo sretan što 50 studenata na Filozofskom fakultetu proučava ruski jezik. 

Naglasio je da je posebno zadovoljan što u Mostaru postoji interes za ruski jezik i kulturu te da je to veoma važan aspekt prijateljskih odnosa.

- Važan smjer naše saradnje je i studentska razmjena. Svake godine nudimo oko 60 stipendija za državljane BiH, što im pruža mogućnost ne samo za studiranje i proučavanje ruskog jezika nego i drugih smjerova kao što su medicina, inžinjering, poljoprivreda i drugo. Sve više ovakvih razmjena jača i naše bilateralne odnose - ocijenio je Ivancov.

Zahvalio je Sveučilištu na dosadašnjim aktivnostima te izrazio nadu da će uspješna saradnja biti nastavljena i ubuduće.

NA VRH