REAKCIJE

Sofić: Subspecijalizacije i specijalizacije u KS neće biti dovedene u pitanje

Pojasnila je da je oblast pravno regulirana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom

Amela Sofić. Arhiv

Fena

18.1.2019

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić izjavila je da medicinske specijalizacije i subspecijalizacije u Kantonu Sarajevo neće biti dovedene u pitanje.

Nakon saopćenja Kantonalnog odbora SDA da će, prema svim izgledima, trenutni konkursi za specijalizacije morati biti obustavljeni, a svi budući konkursi odgođeni do daljnjeg, reagirala je Amela Sofić, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo.

Ona smatra da je došlo do pogreške u prenošenju činjeničnog stanja te pojasnila da je specijalizacija i subspecijalizacijа organizirani oblik stjecanja teoretskih i praktičnih stručnih znanja i naučnih saznanja prema propisanom programu. 

- Riječ je o edukaciji tj. specijalističkom usavršavanju zdravstvenih radnika koji imaju najmanje godinu radnog iskustva u struci nakon položenog stručnog ispita, a ne o radnom odnosu na neodređeno vrijeme, i kao takva kategorija neće biti dovedene u pitanje – istakla je Sofić.

Pojasnila je da je oblast specijalizacija i subspecijalizacija pravno regulirana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o specijalizacijama i subspecijaliziranjima doktora medicine, doktora stomatologije, magistara farmacije i inženjera medicinske biokemije.

Odobrenje za specijalizaciju daje federalni ministar na osnovu godišnjeg plana potrebnih specijalizacija i subspecijalizacija koji donosi na prijedlog kantonalnih ministarstava zdravstva, koje se dostavlja zajedno sa mišljenjem nadležnog kantonalnog zavoda za javno zdravstvo i zavoda zdravstvenog osiguranja.

- Želimo pružiti poštenu priliku mladim i stručnim ljudima, sa visokim stepenom moralnog integriteta i radne etike, koji su željni rada i u potpunosti posvećeni pacijentima i medicinskoj struci – kazala je ministrica Softić, saopćeno je iz DF-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.