SARAJEVO

Haos na Skupštini SPUS-a, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo: Vrijeđanje na vjerskoj osnovi, lupanje, vaz Harisa Zahiragića...

Bivši predsjednik Merim Serdarević uputio je uvrede na račun Adne Mulić, rekavši da se treba stidjeti marame na glavi i zbog toga ga je stid što je musliman

Facebook

E. Ma.

20.1.2019

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) izabrao je novo rukovodstvo na izbornoj sjednici Skupštine. Novi predsjednik je Hamza Vahid El-Din, a za zamjenika je izabran Bakir Sijerčić. No, ovu sjednicu pratio je niz incidenata, prekršaja i nepravilnosti.

Također, izborna sjednica Skupštine organizirana je 24 sata nakon što je javljeno delegatima, što je protivno Statutu i zakonu. Zasjedanju ove skupštine prisustvovalo je i Udruženje studenata filozofije, koje je registrirano pred samu sjednicu, dok je STAFF-u, Studentskoj asocijaciji Filozofskog fakulteta, bilo zabranjeno da glasaju. Sve ovo su razlozi zašto je 13 udruženja napustilo izbornu sjednicu Skupštine. 

Niz nepravilnosti

- Nakon odbijanja predsjednika Skupštine, a i izborne komisije da prihvati legitimne delegate Filozofskog, Pravnog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, delegati u ime udruženja studenata Mašinskog, Elektrotehničkog, Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta, te Muzičke, Likovne i Akademije scenskih umjetnosti, Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije te Fakulteta islamskih nauka iznijeli su sve nepravilnosti u samom procesu sazivanja Skupštine, prekršene odredbe samog Statuta SPUS-a i Zakona o studentskom organiziranju. Rukovodstvo SPUS-a oglušilo se na sve primjedbe te je odlučilo da izbornu sjednicu Skupštine provede do kraja - navodi se u saopćenju Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka Sarajevo.

Dodaju da nisu mogli prisustvovati nelegalnoj Skupštini kojoj prisustvuju fiktivna udruženja, Skupštini kojoj prisutvuju delegati izabrani samovoljom pojedinih predsjednika studentskih udruženja, zbog čega su napustili zasjedanje. 

- Novo rukovodstvo je izabrano nelegalnom većinom, definirano kvotama protivno Zakonu o studentskom organiziranju na osnovu nama nepoznatih kriterija, te samim tim oni nisu ni legitimni ni legalni predstavnici studenata Univerziteta u Sarajevu - kazali su iz Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka Sarajevo. 


Bilo je vrijeđanja i na vjerskoj osnovi. Na izbornoj sjednici Skupštine SPUS-a bivši predsjednik Merim Serdarević uputio je uvrede na vjerskoj osnovi na račun studentice Adle Mulić. On je rekao da se ona treba stidjeti marame na glavi i da je Serdarevića zbog toga stid što je musliman.

Vladar iz sjene

- Kada, nakon osam mjeseci čekanja, dođete na Skupštinu SPUS-a i pritom svjedočite vrijeđanju na vjerskoj osnovi, lupanju po stolu, nepoštovanju protokola, propagandi SDA jugenda, vazu Harisa Zahiragića (koji više nije student i ne obnaša nikakvu ulogu u SPUS-u, osim da je doživotni vladar iz sjene ovog udruženja) i brojnim malverzacijama i vrijeđanjima inteligencije, najpatriotskiji čin jeste takav cirkus napustiti. To sam, kao predstavnik studenata Arhitektonskog fakulteta, uradio zbog studenata svog fakulteta, zbog obrazovanja koje mora biti depolitizirano i zbog budućnosti svoje domovine koja zbog ovakve omladine visi o koncu - napisao je na Facebooku Hamza Agić, predstavnik studenata Arhitektonskog fakulteta.

Oglasili su se i iz Foruma Naše stranke.

- Sjednicu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu napustili su predstavnici 13 studentskih organizacija. To čini nelegitimnim novo rukovodstvo te institucije - kazao je Faris Šehović, predsjednik Foruma mladih Naše stranke.

Navodi da mnoga dešavanja posljednjih godina ukazuju da politika uvjetuje studentsko organiziranje i dovodi u pitanje svrhu postojanja institucije SPUS-a među populacijom koju formalno predstavlja – studentima. 

- Bore li se oni za interese svojih političkih mentora među studentima ili se bore za interese studenata kroz učešće u političkom životu, to je ono pitanje koje studenti s pravom postavljaju - kazao je Šehović.

Zbog toga rade na pripremi zakona o studentskom organiziranju koji će uvesti princip da se rukovodstvo bira po principu jedan student Univerziteta u Sarajevu - jedan glas, što bi dovelo do depolitizacije i demokratizacije studentskog organiziranja SPUS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.