SKANDALOZNO

Živi li zločinac Siniša Milojčić pod imenom Martin Anderson

Švedska ne izručuje svoje državljane, ističu u Ambasadi u Sarajevu

Milojčić u tržnom centru u Švedskoj: Uživa na slobodi

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

22.1.2019

Zločinac Siniša Milojčić, koji godinama izbjegava suđenje za ratne zločine počinjene tokom agresije na BiH nad Bošnjacima u Banjoj Luci, zahvaljujući tome što je u Švedskoj promijenio identitet i dobio tamošnje državljanstvo, sada se najvjerovatnije zove Martin Anderson.  

Ovo su najnovije među mnoštvom informacija o ovom zlikovcu koje dobiva Udruženje „Žena-žrtva rata“, koje ulaže brojne napore da Milojčić bude izveden pred lice pravde u BiH.

Udruženje je objavilo i fotografiju Milojčića kako šeta jednim tržnim centrom u Švedskoj.

Nema zastare

Kraljevina Švedska ne izručuje svoje državljane, kazali su za „Avaz“ iz Ambasade u BiH.

Naveli su i da je Švedska 2012. godine dobila zahtjev za prenošenje postupka u tom predmetu.

- U to vrijeme Švedska je imala zastaru propisanu na 15 godina za takve optužbe te zato švedsko tužilaštvo nije moglo ispuniti taj zahtjev - kazali su za „Avaz“.

Iz Ambasade Kraljevine Švedske u BiH napominju da se BiH pridružila Evropskoj konvenciji o postupanju u kaznenim stvarima 2005. godine.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena-žrtva rata“, za „Avaz“ kaže da su im se već javili neki advokati koji bi radili na ovom slučaju i koji ističu da i, prema Ženevskoj konvenciji iz 1949. godine, nema zastare za djela ratnih zločina. Dodaje i da Udruženje ništa neće pokolebati u namjeri da Milojčić odgovara za zločine.

Hasečić:Nećemo odustati

Milojčić je pred banjalučkim Okružnim sudom bio optužen za silovanje i ubistvo Banjalučanke M. M. 1993. godine te za još dva silovanja Bošnjakinja u banjalučkom naselju Vrbanja.  

S njim su bili optuženi Miladin Trivić i Slobodan Bajić, koji su u međuvremenu osuđeni na 15 i osam godina zatvora. 

Uvijek za petama 

- Imamo dosta novih dokaza o Milojčićevim zločinima i mimo onih za koje je već bio optužen. Imamo svu dokumentaciju i ići ćemo i do Strazbura ako treba. Također, znamo da Milojčić nije jedini koji se sakrio u Švedskoj od pravde. Ali, neka znaju i on i ostali zlikovci da smo im uvijek za petama – kaže Hasečić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.