Živi li zločinac Siniša Milojčić pod imenom Martin Anderson

SKANDALOZNO Monstrum iz Banje Luke slobodno šeta Švedskom

Živi li zločinac Siniša Milojčić pod imenom Martin Anderson Švedska ne izručuje svoje državljane, ističu u Ambasadi u Sarajevu

Zločinac Siniša Milojčić, koji godinama izbjegava suđenje za ratne zločine počinjene tokom agresije na BiH nad Bošnjacima u Banjoj Luci, zahvaljujući tome što je u Švedskoj promijenio identitet i dobio tamošnje državljanstvo, sada se najvjerovatnije zove Martin Anderson.  

Ovo su najnovije među mnoštvom informacija o ovom zlikovcu koje dobiva Udruženje „Žena-žrtva rata“, koje ulaže brojne napore da Milojčić bude izveden pred lice pravde u BiH.

Udruženje je objavilo i fotografiju Milojčića kako šeta jednim tržnim centrom u Švedskoj.

Nema zastare

Kraljevina Švedska ne izručuje svoje državljane, kazali su za „Avaz“ iz Ambasade u BiH.

Naveli su i da je Švedska 2012. godine dobila zahtjev za prenošenje postupka u tom predmetu.

- U to vrijeme Švedska je imala zastaru propisanu na 15 godina za takve optužbe te zato švedsko tužilaštvo nije moglo ispuniti taj zahtjev - kazali su za „Avaz“.

Iz Ambasade Kraljevine Švedske u BiH napominju da se BiH pridružila Evropskoj konvenciji o postupanju u kaznenim stvarima 2005. godine.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena-žrtva rata“, za „Avaz“ kaže da su im se već javili neki advokati koji bi radili na ovom slučaju i koji ističu da i, prema Ženevskoj konvenciji iz 1949. godine, nema zastare za djela ratnih zločina. Dodaje i da Udruženje ništa neće pokolebati u namjeri da Milojčić odgovara za zločine.

  • Hasečić:Nećemo odustati
    Hasečić:Nećemo odustati

Milojčić je pred banjalučkim Okružnim sudom bio optužen za silovanje i ubistvo Banjalučanke M. M. 1993. godine te za još dva silovanja Bošnjakinja u banjalučkom naselju Vrbanja.  

S njim su bili optuženi Miladin Trivić i Slobodan Bajić, koji su u međuvremenu osuđeni na 15 i osam godina zatvora. 

Uvijek za petama 

- Imamo dosta novih dokaza o Milojčićevim zločinima i mimo onih za koje je već bio optužen. Imamo svu dokumentaciju i ići ćemo i do Strazbura ako treba. Također, znamo da Milojčić nije jedini koji se sakrio u Švedskoj od pravde. Ali, neka znaju i on i ostali zlikovci da smo im uvijek za petama – kaže Hasečić.

 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH