USPJEŠNI BOSANCI U SVIJETU

Poražavajuće je da BiH u 21. stoljeću nema programa zaštite zdravlja

Bečić se u Sarajevu sreo s brojnim prijateljima iz javnog života BiH, ali ne i s političarima koji, očito, ne znaju iskoristiti njegove kapacitete i poziciju u SAD

Bečić sa Silvesterom Tarnerom(Sylvester Turner), gradonačelnikom Hjustona

S.DEGIRMENDŽIĆ

26.1.2019

Samir Bečić, Ključanin s adresom u američkom gradu Hjustonu, već 18 godina je jedan od najpoznatijih fitnes trenera u Sjedinjenim Američkim Državama. Do sada se okitio brojnim nagradama i priznanjima, a odnedavno je ponio i titulu fitnes cara.  

Ovo veliko priznanje dodijelio mu je krajem prošle godine hjustonski gradonačelnik Silvester Tarner (Sylvester Turner), a, osim Bečića, prije tridesetak godina u Americi je ovu titulu ponio još jedino legendarni Arnold Švarceneger.

 Ne trebaju posebne sprave kako bismo bili fit i u formi

Dug i mukotrpan rad ulaganja u sebe, ali i u druge, doveli su Bečića do današnje pozicije direktora u administraciji grada Hjustona za fitnes i zdravlje.  

O životu i planovima ovog svjetski poznatog Krajišnika razgovarali smo prilikom njegove nedavne posjete Sarajevu.

- Primarni posao mog tima i mene je da kod više od 20.000 gradskih službenika u Hjustonu, među kojima su policajci, vatrogasci i pripadnici drugih službi, probudimo svijest o značaju fitnesa na zdravlje. To radimo tako što organiziramo predavanja i upoznajemo ljude s načinima na koje mogu doprinijeti poboljšanju svoga zdravlja jednostavnim metodama, da ne moraju ići u fitnes centre i imati posebne sprave kako bi bili fit i u formi - kaže Bečić za „Dnevni avaz“. 

Bečić sa sinom Aresom Maxom

Istovremeno pokušavaju i ostalih oko 6,5 miliona građana Hjustona motivirati da žive zdravim životom.

- Posjećujem sa svojim timom i kompanije, škole, razne organizacije, gdje educiramo ljude o zdravom životu - ističe Bečić koji se u Sarajevu sreo s brojnim prijateljima iz javnog života BiH.

No, ne i s nekim od aktuelnih političara, jer oni, kako kaže, očigledno ne znaju iskoristiti njegove kapacitete i poziciju koju ima u SAD i nikada ga nisu kontaktirali, barem da se upoznaju s njegovim radom i time kako recept koji on o zdravlju provodi u SAD barem dijelom primijeniti u BiH.

Bečić je učestvovao i u više ekstremnih sportskih izazova

Svjesni značaja očuvanja zdravlja svojih građana, evidentno je da američki političari prepoznaju fitnes kao i jedan od načina jačanja nacije, samim tim i mnogih segmenata države, a istovremeno dobivaju na uštedama u budžetu za izdavanja za liječenje, na što ukazuje i Bečić.

- O tome bi trebali voditi računa i političari u BiH. No, koliko sam upućen i informiran, a pratim uglavnom i sva dešavanja u Bosni, tu nema ozbiljnijeg pristupa programu zaštite zdravlja stanovništva, niti se prevenciji bolesti poklanja bilo kakva pažnja, što je zaista u 21. stoljeću poražavajuće – ističe Bečić.

Glavni Bečićev moto je da kada vam je pozitivno razmišljanje životna filozofija, onda je sve moguće.

- Zdravlje ne predstavlja samo vježbanje i zdrava ishrana već i pozitivno razmišljanje i okruženje. Nije svrha fitnesa samo to da izgledate bolje. Fitnes je jedna od najboljih preventivnih terapija protiv depresije. Jednostavno, to je način života, to je zdrava baza jednog društva, kulturna i socijalna interakcija - zaključuje Bečić, koji je uistinu neumoran u motiviranju svih oko sebe na zdraviji način življenja.

Samir Bečić i Rejčel Hanter

Osim što o zdravom životu i fitnesu educira političare i „obične“ građane, Bečić je radio i s mnogim holivudskim zvijezdama i poznatim ličnostima iz svijeta šoubiznisa. Među njima su i Rejčel Hanter (Rachel Hunter) i Čak Noris (Chuck Norris), s kojim je radio na projektu „Pokret za djecu u Americi“. 

Bečić ima i veliku podršku supruge Dijane, inače arhitektice, kao i sina Aresa Maxa, s kojima, uprkos brojnim obavezama, nastoji provesti što više vremena.

Inicijativa o bratimljenju Sarajeva i Hjustona  

Kao neko ko voli Sarajevo, a i Hjuston, u kojem živi, Bečićeva želja je da se ova dva grada pobratime.

- I prilikom ove posjete glavnom bh. gradu želio sam pokrenuti inicijativu o bratimljenju Sarajeva i Hjustona. Ali, ta se ideja trenutno ne može realizirati. O razlozima zbog kojih je to sada nemoguće ne mogu govoriti, ali možda ih uskoro otkrijem - kaže Bečić.

Bečić: Njegove savjete slušaju, družio se i s planetarno poznatim doktorom Ozom (Mehmet Čengiz)

Bečićev rad do sada je u SAD javno podržalo više od stotinu guvernera, kongresmena, gradonačelnika...

Bivši američki predsjednik Bil Klinton bio je jedan od promotora Bečićeve knjige “ReSYNC Your Life” (Promijeni svoj život, op. a.), koja krije tajne o tome kako da fitnesom na Bečićev način promijenite svoj život i veoma je čitana u Americi.  
Novine „Huffington Post“ proglasile su ga za jednog od četiri najvažnija fitnes trenera, a “Washington Times“ smatra ga vodećom osobom za fitnes u SAD. Bečića na društvenim mrežama prati 5.000 sportskih novinara iz čitavog svijeta.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.