SARAJEVO

Ambasador Ivancov nezadovoljan ishodom sjednice

Sjednica PIC-a je sazvana na zahtjev ambasadora Ruske Federacije u BiH

K. Ke.

29.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) održali su u zgradi OHR-a sjednicu, gdje su raspravljati o inicijativi SDA o promjeni imena Republike Srpske. 

Novinarima je bio zabranjen pristup, čak se nije mogao fotografirati ni početak sastanka.

Sjednica PIC-a je sazvana na zahtjev ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.

Inicijativu SDA osudili su Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH, Misija OSCE-a, Delegacija Evropske unije u BiH, kao i Ambasada Rusije u Sarajevu.

Nakon sastanka, novinarima se obratio Ivancov, koji je rekao da ambasadori nisu postigli stopostotan dogovor.

Tačnije, kako je rekao, on se nije složio s komunikeom jer je zaključak PIC-a da su obje strane podjednako krive, i SDA zbog podnošenja ovakve inicijative, ali i Milorad Dodik zbog svoje retorike.

- Rusija se nije saglasila sa zajedničkom izjavom PIC-a, jer je ona uopćena. Svi su krivi i niko nije kriv - kazao je Ivancov.

Istakao je da poštuje sve političke stranke i lidere u BiH. 

- Sazvao sam ovu sjednicu zbog nekih pogrešnih postupaka. Inicijativa SDA i obraćanje Ustavnom sudu da bi se promijenilo ime RS je ozbiljna greška. To je izazivanje nestabilnosti, smanjivanje povjerenja među narodima u BiH, a također zaustavlja formiranje vlasti u BiH - rekao je Ivancov.

Dodao je i da to nije u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Ovo je situacija zbog koje smo se okupili i mislim da su sve moje kolege shvatile ozbiljnost dešavanja. Mi se nismo dogovorili oko zajedničke izjave. Rusija se nije služila tekstom koji su predložile moje kolege. O njihovom stavu bolje da pitate njih nego mene. Čitav je niz razloga zbog kojih to nisam podržao. Tekst se ne fokusira na probleme zbog kojih smo danas tu. U njemu se govori o greškama svih političkih aktera u BiH. Rezultat je da su svi krivi i da niko nije kriv - rekao je Ivancov.

On je istakao da je za stabilnost BiH, ali da je inicijativa SDA narušila tok pregovora za formiranje vlasti.

- Ja ne želim da se oduzima bilo kojem narodu pravo da se obraća sudovima po pitanju problema. Mislim da će vam svaki politički lider moći nabrojati niz od deset, možda i više problema. Naravno da znači da te probleme treba riješiti, ima ih u RS i u FBiH, ali ovo najavljeno obraćanje sudu nije rješenje problema, jer je naziv RS ustavna kategorija. Na ovaj način samo se kompliciraju pregovori o formiranju vlasti - naveo je Ivancov.

Ruski ambasador je istakao da se takva pitanja rješavaju putem dijaloga.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.