MIŠLJENJA Gruba zloupotreba zakona i inženjering je neprihvatljiv

Čović: Mi ćemo insistirati da Hrvati biraju legitimne predstavnike u vlasti

Istakao je da je Bosna i Hercegovina morala dobiti status kandidata iako nismo izmijenili Izborni zakon po presudi Ustavnog suda

Avaz.ba
01.02.2019 08:09

Dragan Čović

Foto: Arhiv

Gostujući u emisiji "Naša TV" iz Mostara, Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i čelnik HDZ-a BiH, rekao je kako će se hrvatske stranke u BiH nastaviti zauzimati za federalizaciju Bosne i Hercegovine što smatra jedinim ispravnim putem.

- Hrvati stoje između dva antagonizma, unitarizma i separatizma u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je srednji put federalizam kojim se gradi u BiH i usmjerava je prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu - rekao je Čović.

Dodao kako je greška bila ta što Bosna i Hercegovina nije već dobila status kandidata za članstvo u EU, što bi po njemu ubrzalo i druge političke procese u zemlji. 

- BiH je morala dobiti status kandidata iako nismo izmijenili Izborni zakon po presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. Mi ćemo insistirati da Hrvati biraju legitimne predstavnike u vlasti, jer sada imamo farsu s dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva, koji su tamo birani glasovima Bošnjaka. Sve to dio je pokušaja stvaranja unitarne zemlje u kojoj će jedan narod dominirati - izjavio je u emisiji "Naše TV" iz Mostara emitiranoj u četvrtak navečer.

Glede odluke da Edim Fejzić ili Anel Šahinović predstavljaju Hrvate u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Čović smatra kako to ukazuje na postojanje inženjeringa i zloupotrebe.

To je, rekao bih, gruba zlopotreba zakona i inženjering koji je neprihvatljiv. I takva je situacija u većinskim bošnjačkim sredinama, no slično je stanje i u RS, gdje su Hrvati malobrojniji - rekao je čelnik HNS BiH. 

Komentirajući nedavno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora i deklaraciju, Čović je rekao kako i dalje stoji iza svake navedene riječi pa i kritika presude Haškog suda u slučaju šestorice dužnosnika Herceg Bosne.

Rekao je kako HNS jasno traži procesuiranje svih ratnih zločina, ali da odbacuje političke kvalifikacije o postojanju navodnog udruženog zločinačkog poduhvata kojeg bošnjačka strana koristi za pokušaje uzurpiranje ustavnih prava Hrvata u BiH. Dodao je kako HNS BiH neće dopustiti pokušaje diskreditiranja Domovinskog rata, uloge Hrvatskog vijeća obrane i Herceg Bosne u obrani Hrvata i BiH.

NA VRH