ALARMANTNO

Dramatične scene u Tetovu kod Zenice: Mještani spašavaju jedni druge

U Travničkoj ulici poplavljeni kuće i automobil, stanovnici očekuju nove probleme

D. PAŠALIĆ

3.2.2019

Dramatično u zeničkom naselju Tetovo - Avaz
Scene evakuacije u zeničkom naselju Tetovo - Avaz
Automobil pod vodom u Travničkoj ulici u Zenici - Avaz
Nabujala Bosna u centru Zenice se izlila iz korita - Avaz
Nabujala Bosna u centru Zenice se izlila iz korita - Avaz
+3

Kiša koja ne prestaje padati izazvala je probleme u nekoliko zeničkih naselja, a samo u Tetovu ugroženo je 40 objekata, gdje su zabilježene dramatične fotografije.

Naime, mještani koji su, kako kažu, prepušteni sami sebe, međusobno se evakuiraju.

Začepljen kolektor

Prema riječima Hanumice Imamović, mještanke Tetova, situacija je kritična.

⁃ Nosim ljudima odjeću, sami sebe spašavamo, nema nikog da nam pomogne… Sve, nažalost, podsjeća na majske poplave 2014. godine. Međutim, onda se neko borio za ljude, sada smo prepušteni sami sebi - kaže Imamović.

Podsjetimo, u Tetovu situaciju dodatno otežava začepljen glavni kolektor kompanije “Arcelor Mittal”.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, u svojstvu komandanta Civilne zaštite Grada Zenica, povodom novonastale situacije održao je danas vanredni sastanak Štaba civilne zaštite grada Zenica.

Tom prilikom donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na teritoriju grada Zenica.

- Svi ljudski, ali i materijalno-tehnički resursi stavljeni su u funkciju i tako će bez prestanka biti dok ne dođe do normalizacije stanja. Imamo više kritičnih lokaliteta, pričinjena je veća materijalna šteta na putnoj infrastrukturi i stambenim objektima i s obzirom na vremenske prilike koje su najavljene za naredni period, bili smo dužni maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju i staviti sve mašine u funkciju. Osim gradskih službi, i angažirani su i radnici i mehanizacija javnih preduzeća - rekao je Kasumović.

Služba civilne zaštite Zenice upozorava sva fizička i pravna lica koja žive i rade u priobalnom pojasu rijeka Bosna, Kočeva, Babina, Pepelarska rijeka, Bistrička i Gračanička rijeka, da iz svojih stambenih i poslovnih objekata izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene - potopljene u slučaju naglog povećanja vodostaja u navedenim rijekama.

Gradonačelnik i Štab civilne zaštite Zenice pozivaju građane Zenice na saradnju i razumijevanje te da se po potrebi jave Službi civilne zaštite na telefon 032 447-731.

  




Održan vanredni sastanak Štaba civilne zaštite Grada Zenica.

Kritična situacija je i u zeničkom naselju Travnička ulica, gdje je povećan vodostaj rijeke Kočeve, koja se izlila i poplavila je stambene objekte i jedan automobil.

Prema riječima Senade Čajdrić, koja živi u Travničkoj ulici, u garaži im je pola metra vode, a vodostaj se povećava iz minute u minutu.

⁃ U garaži nam je voda, u šest kuća voda je već pola metra. Ovo će biti havarija. Čudi me da niko iz Civilne zaštite nije došao. Zvali smo ih, međutim, niko se nije javljao. Od komšije je auto poplavljen, ovo je katastrofa. Pred nama je besana noć, neko podhitno mora reagirati - kaže Čajdrić.

Podsjetimo, prema zvaničnim informacijama i posljednjem izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK, rijeka Bosna u 9 sati bila je bez izlijevanja na području Zeničko-dobojskog kantona.

-Vjetar nije nanio veće štete. Najviše poziva odnosi se na općinu Zenica, u više naselja začepljeni odvodi i seoski potoci koji su se počeli izlijevati iz svojih korita i prijete kućama. CZ grada Zenice je na terenu. U ostalim općinama stanje bez intervencija - navodi se u izvještaju Civilne zaštite ZDK.

Dramatične scene

Alarmantna situacija je i u Bistričaku kod Zenice. Dio sela Vukotići i Jastrebac je odsječen, a putna komunikacija je u potpunosti blokirana za ova mjesta.


I u mjestu Čajdraš kod Zenice rijeka Kočeva se izlila na nekoliko mjesta i prijeti da poplavi stambene objekte, a dramatične scene su, također, i u Orahovici kod Zenice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.