MANIFESTACIJE

"Ćatićevi dani kulture" u Odžaku: Izbor najboljih neobjavljenih pjesama

Ovo je peti put da se ova manifestacija održava u čast Muse Ćazima Ćatića

Rapko Orman. Ale Kamber

Piše: Ale Kamber

6.2.2019

Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ iz Odžaka objavilo je 29. januara 2019. rezultate književnog takmičenja za najbolju neobjavljenu pjesmu u 2018. godini.  

Ovo je peti put da se ova manifestacija provodi u sklopu „Ćatićevih dana kulture“, koji se priređuju u čast pjesnika Muse Ćazima Ćatića, rođenog 1878. godine u Odžaku.

Organizatorima manifestacije pristigle su pjesme od 280 pjesnika iz BiH, zemalja okruženja i zemalja u kojima je naseljena bh. dijaspora.

Od pristiglih pjesama pod šifrom u uži izbor je ušlo njih 20, a među tri najbolje i nagrađene pjesme ušla je i pjesma livanjskog pjesnika Rapke Ormana (74) koju je nazvao „Povratak slavnog disidenta“ i koja je osvojila drugu nagradu.

Treće mjesto osvojila je pjesma „Majstorstvo tišine“ Ermina Lagumdžije (33) iz Sarajeva, dok je najboljom pjesmom proglašena pjesma „O pjesniku“ Kemala Valjevčića (32), također Sarajlije.

Pjesnici čije su pjesme ušle u uži izbor dobili su plakete i zahvale organizatora. Uz svaku nagrađenu pjesmu napisano je i obrazloženje selektora Ibrahima Osmanbašića. 

U obrazloženju Ormanove pjesme je navedeno da se sastoji iz 37 stihova raspoređenih u misaone cjeline, strofe, prema kontekstu i svojevrsnom ritmu što proizlazi iz narativnog sklopa. 

U pjesmi Orman svjedoči o nepriznavanju pjesnika u domaćem podneblju, a kada ovaj stekne slavu u dijaspori, onda zavičaj pokaže da mu je stalo do „disidenta“, želeći se i sam okititi slavom pjesnika i da mu se diči.

Ormanova pjesma se zapravo odnosi na sve odbačene sugrađane koji uspijevaju u drugoj sredini u bilo kojem vidu aktivnosti i koji se vraćaju u svoje mjesto slavni. Ocijenjeno je da Ormanova pjesma sublimira sve bitne zahtjeve i izazove modernog pjesništva 21. stoljeća.

Rapko Orman rođen je u Sturbi kod Livna 1945. godine. Autor je 14 knjiga, pjesama i monografije o livanjskim potkupolnim džamijama.

Prije penzionisanja radio je u Narodnom univerzitetu u Livnu poslove vezane za prosvjetu i kulturu ta kao nastavnik maternjeg jezika u osnovnim školama.

Plaketa Rapku Ormanu za nagrađenu pjesmu. Ale Kamber

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.