REAKCIJE

Rašidagić za Avaz.ba: Makedonija kao primjer i opomena bh. političarima

Istaknuo da se nada da bi ovo moglo ponukati naše političare da se suštinski pozabave pitanjima EU integracija kao presudnim za budućnost naše zemlje

Sjevernoj Makedoniji su otvorena vrata za napredak na putu ka EU. Prinscreen

E. PARLIĆ

6.2.2019

Danas je historijski dan za Sjevernu Makedoniju jer je potpisan protokol o pristupanju NATO savezu. Naime, sve NATO članice potpisale su pristupni protokol koji će region učiniti sigurnijim i prosperitetnijim.

Politički analitičar Ešref Kenan Rašidagić kazao je za „Avaz“ da protokol predstavlja prekretnicu za euroatlantske integracije Sjeverne Makedonije.

- Rješavanjem spora s Grčkom u vezi s imenom, Sjevernoj Makedoniji otvorena su vrata i za napredak na putu ka EU, budući da je uključivanje u sigurnosnu strukturu NATO saveza ovoj zemlji osiguralo stabilnost u budućnosti. Bosnu i Hercegovinu ovaj sporazum ostavlja, zajedno sa Kosovom, kao jedine crne mrlje na mapi ujedinjene Evrope – rekao je Rašidagić.

Istaknuo je da se nada da bi ovo moglo ponukati naše političare da se suštinski pozabave pitanjima EU integracija kao presudnim za budućnost naše zemlje.

Dodao je da je i moguće da će ovakav razvoj događaja potencirati sve veću izoliranost i izopćenost BiH iz Evrope i pojačati njen tretman, ne kao ozbiljnog partnera već kao slučaja s kojim se treba baviti sa distance, ili ga čak kompletno ignorirati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.