BIH

Kako će lobisti Milorada Dodika brojati žrtve genocida u Srebrenici i opsade Sarajeva

Iako se sve sklanja pod plašt „jačanja povjerenja i tolerancije“, jasno je da se želi minimizirati odgovornost za presuđeni genocid i razaranje glavnog grada

S jučerašnje sjednice Vlade RS: Na čelo komisija postavili izraelske profesore

A. HADŽIĆ

8.2.2019

Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici imenovala je dvije nezavisne, tzv. međunarodne komisije. Jednu za „istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine“ i drugu za „istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992.-1995. godine“. 

Kusturicin prijatelj

Na čelo komisije za Srebrenicu, kako je i najavljivano, postavljen je izraelski historičar Gideon Grajf, a za Sarajevo, kako je saopćeno, stručnjak iz Izraela Rafael Israeli. Članovi te dvije komisije, prema najavama iz RS, trebali bi biti „čuveni eksperti“ iz Kine, Italije, Japana, Izraela i SAD, zatim domaće sudije, tužioci, razni istraživači, predstavnici boračkih organizacija RS…

Grajf je već u javnosti poznat kao istraživač holokausta, dok je Israeli 83-godišnji profesor emeritus na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu. Grajf je godinama u službi srpskih lobističkih grupa koje djeluju u SAD, a koje su na budžetu raznih fondova finansiranih iz RS i Srbije. Autor je monografije „Jasenovac - Aušvic Balkana, ustaška imperija i okrutnosti“, koju posljednjih mjeseci predstavlja širom Srbije i RS, a njenu grandioznu promociju u decembru prošle godine u Andrićgradu je organizirao njegov prijatelj Emir Kusturica.

O Israeliju, pak, zna se tek da je vremešni profesor iza kojeg ne stoji poseban naučnoistraživački opus, a i on se na čelu entitetske komisije za Sarajevo našao po preporuci izraelsko-srpskog lobija.

Naša svetinja

Iako se sve sklanja pod plašt „jačanja povjerenja i tolerancije među ljudima“, potpuno je jasno da je stvarna uloga „eksperata“ predloženih od Akademije nauka RS da minimiziraju odgovornost srpske vojske i policije za presuđeni genocid u Srebrenici, kao i za razaranje Sarajeva i zločine nad njegovim stanovnicima u vrijeme opsade.

- Dobro shvatamo ulogu lobista Milorada Dodika u ovoj komisiji i nije nas briga koliko će taj Grajf novca iz budžeta RS uzeti za rad u toj komisiji, ali u Memorijalni centar u Potočarima neka ne dolazi. To je naša svetinja. Zločini koje žele negirati dokazani su pred međunarodnim i domaćim sudovima, ali njih ni najveći mrzitelji muslimana ne mogu negirati - izjavila je jučer Hajra Ćatić iz Udruženja „Žene Srebrenice“ u Tuzli.


Ćatić: Dobro shvatamo njihovu ulogu

Suočavanje s novim dokazima 

Novoimenovana komisija za Srebrenicu, kako saznaje „Dnevni avaz“, morat će se suočiti i s dokazima koji su se svojevremeno našli pred članovima bivše Komisije za Srebrenicu koju je Vlada RS imenovala u vrijeme Dragana Čavića i koja je priznala genocid u Srebrenici.

Iz tog perioda, naime, postoje dokumenti koji nikad nisu prezentirani javnosti, ali i drugi dokazi iz vojnih arhiva RS koji su posljednjih godina raznim kanalima došli u ruke nekolicine bh. istraživača zločina u Srebrenici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.