REAKCIJE O formiranju komisije u entitetu RS

Ambasada SAD: U Srebrenici je počinjen genocid!

Kao najveći masakr počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikada se ne smije minimizirati

S. N.
08.02.2019 14:01

Ambasada BiH u Sarajevu

Foto: Avaz

Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid. Potrebno je da svi poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira na to koliko je ona bolna, stav je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Reagirajući na formiranje komisije o Srebrenici u Banjoj Luci, iz Ambasade SAD poručili su da podržavaju izjavu Vijeća za implementaciju mira (PIC) iz decembra 2018. godine, koja je osudila zaključak Narodne skupštine RS o odbacivanju izvještaja iz 2004. godine.

- Formiranje nove komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promoviranju pomirenja - ističe se u reakciji dostavljenoj "Avazu".

- Kao najveći masakr počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikada se ne smije minimizirati. Isto vrijedi za sve zločine počinjene tokom rata u BiH. Bez obzira na etničku pripadnost, sve žrtve rata zaslužuju da se pronađe istina i zadovolji pravda - zaključuje se.
NA VRH