ODLUKE

U Livanjskom kantonu izabrani delegati za Dom naroda FBiH

Od čelnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 potvrđeno i da će obje stranke biti dio vlasti

Skupština LK: Izabrani delegati u Dom naroda FBiH. A. Kamber

A. KAMBER

8.2.2019

U Tomislavgradu je danas održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Livanjskog kantona na kojoj su, uz prethodno izabrane privremene komisije (za izbor i imenovanje i administrativno-pravne poslove), izabrani i delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH, čime su se konačno stekli uvjeti za izbor viših organa vlasti, pošto se čekalo da i Skupština LK završi svoj dio posla po tom pitanju.  

U Dom naroda FBiH kao delegati iz reda hrvatskog naroda izabrani su Stipan Šarac iz Tomislavgrada i Ivan Ivić iz Kupresa (obojica iz HDZ-a BiH), iz reda Bošnjaka Jasenko Tufekčić iz Livna (SDA) i iz reda Srba Goran Broćeta, Dragana Damjanović i Drago Puzigaća (svi iz Drvara i članovi SNSD-a), dok će u Dom naroda sigurno i Duško Radun iz Bosanskog Grahova (SNS), jer i s njim nedostaje srpskih delegata za popunu Doma naroda FBiH, ali valja sačekati odluku CIK-a.

Izabrani su i predsjednici klubova naroda, pa će hrvatski klub predvoditi Dragan Bagarić iz Tomislavgrada (HDZ BiH), srpski Dragana Damjanović, a bošnjački Jasenko Tufekčić.

U pauzi sjednice potvrđeno je od čelnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 da će obje stranke biti dio vlasti, a, kako je kazao Branko Ivković, predsjednik KO HDZ-a BiH i zastupnik u Skupštini, čelna funkcija Skupštine LK namijenjena je HDZ-u 1990, a prema našim saznanjima - to će biti Jozo Ćosić. 


Ivković: U vlast ulaze oba HDZ-a

- Uz mjesto predsjednika Skupštine LK HDZ 1990 će dobiti i jedno ministarstvo, a, kako će HDZ BiH podijeliti preostalu kvotu ministarstava koje će popuniti ministri Hrvati i ko će biti mandatar za sastav Vlade, dogovorit ćemo unutar stranke - kazao je Ivković prisutnim novinarima, dodajući da slijede pregovori oko izbora rukovodstva Skupštine i mandatara za sastav Vlade LK, u kojoj će, uz dva HDZ-a, biti i SNSD i SDA.

- Držimo se međustranačkog dogovora na nivou HNS-a. Postali smo dio vlasti zbog ukupne teške situacije u kantonu, a o daljnjim popunama ćemo još pregovarati - kazao je dr. Nediljko Rimac u ime HDZ-a 1990.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.