SARAJEVO

Nermin Nikšić objasnio zašto SDP neće sa SDA u koaliciju

A. Nu - M. Aš.

9.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

22:03

Glavni odbor SDP-a nakon 12 sati zasjedanja odlučio je da ide u opoziciju. 

"Za" koaliciju sa SDA glasao je 31 član SDP-a, a protiv je bilo njih 62. Suzdržanih je bilo 6.

Nermin Nikšić je na pres-konferenciji potvrdio da je SDP odlučio da neće u koaliciju SDA-HDZ- SNSD.

- Nećemo s etnonacionalnim strankama - rekao je Nikšić.

Dodao je da nema podjela u SDP-u bez obzira na mišljenja delegata iz Tuzle.

Novinarima je pojasnio zašto SDP neće sa SDA u koaliciju.

- SDA je urušila svaku mogućnost ulaska SDP-a u vlast na državnom i federalnom nivou zbog uvođenja delegata HDZ-a i SNSD-a u Domove naroda čime je omogućena blokada svih procesa - potcrtao je Nikšić.

Istakao je da je SDA igrala dvostruku igru.

- SDA je igrala dvostruku ulogu, pozivajući Bh. blok u vlast, a u isto vrijeme iskoristila priliku da ojača poziciju SNSD-a i HDZ-a - kazao je predsjednik SDP-a.

Dodao je da je SDA glasanjem u NSRS-u omogućila ulazak četiri SNSD-ova delegata u Dom naroda BiH, dok je podrškom HDZ-u u Skupštini ZDK prošle sedmice to isto učinila i kada je riječ o HDZ-u.

SDP je spreman deblokirati formiranje vlasti u FBiH izborom potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, ali tako što će predložiti svog kandidata, poručio je.


20:15

Damir Nikšić, iako nije član Glavnog odbora SDP-a, pokušao je ući na sjednicu, ali je nedugo zatim izbačen iz zgrade. Nezvanično, on je članovima ljutito kazao da su izdajice, zbog čega je izbačen.

Također, pojedinim članovima je psovao majku, te je došlo i do naguravanja u holu zgrade, nakon čega je reagirao i predsjednik stranke Nermin Nikšić koji ga je pokušao smiriti.

Nikšić je u video snimku nagovijestio da će otići na sjednicu Glavnog odbora i nešto napraviti jer je Zlatko Lagumdžija pokušao napraviti prevrat i izbaciti "mladu raju, Sašu Magazinovića, Irfana Čengića i druge".

- Izbačen sam. Došlo je do frke. Malo je došlo do tuče. Poslije su silazili dole da se tuku ovi iz ruralnog krila tuzlanskog SDP-a. Desilo se to za vrijeme govora Denisa Bećirovića. Čovjek je odlično rekao, ne radi se o tome, nije tačno da čitav tuzlanski Kantonalni odbor hoće sa SDA. Gradski odbor jednoglasno neće sa SDA. Imaju neki općinski odbori koji neće sa SDA. Bećirović je rekao da je dobio više glasova i od samog Džaferovića u Tuzli, pa je rekao valjda se i ja nešto pitam, pa je rekao i ja neću u koaliciju sa SDA. Još je rekao: "Barem ja u vrijeme izborne kampanje nisam govorio da neću sa ovim ili sa onim, već sam šutio." A neću sa SDA sada principijelno, a oni koji su govorili da neće sa SDA, sada hoće" - ispričao je Nikšić. 

16:48

Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik ove stranke, zatražio je danas od članova Glavnog odbora da se na kraju sjednice, koja je u toku, izjasne o smjenama Saše Magazinovića, predsjednika GO, ali i generalnog sekretara SDP-a Irfana Čengića i Damira Mašića, političkog direktora ove stranke.

Lagumdžija je predložio odstrel „mladih lavova“ koji se protive koaliciji sa SDA.

On je u svom obraćanju, koje je trajalo 40 minuta, ove osobe optužio za loše izborne rezultate i lošu poziciju SDP-a u pregovorima oko vlasti.

Saznajemo da je on sarajevsku vladu s govornice nazvao „vladom kasabe“ i kazao da ne zna uopće zašto je Vlada KS formirana.

Lagumdžijin prijedlog da se u dnevni red uvrsti izjašnjavanje o povjerenju rukovodstvu Glavnog odbora SDP-a na čijem je čelu Saša Magazinović podržalo je samo 18 od 103 prisutna člana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.