REAKCIJE

Faruk Šahović: Dom naroda ima još 24 sata za sazivanje sjednice

A. Bajrić

Piše: E.Sk

11.2.2019

Faruk Šahović, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Tuzlanskog kantona, izjavio je kako Dom naroda FBiH ima još 24 sata roka za sazivanje sjednice da bi se usvojio budžet FBiH za 2019. godinu i kako bi se na taj način izbjegao najcrnji scenarij koji predviđa kašnjenje u isplati penzija, invalidnina i drugih naknada za boračku populaciju.  

- Mi ih pozivamo da djeluju, jer će u suprotnom snositi kompletnu odgovornost za novonastalu situaciju. Također, tražimo od Parlamenta FBiH da na prvoj narednoj sjednici prva tačka dnevnog reda bude Zakon o demobilisanim borcima. I naš treći zaključak se odnosi na hitnu uspostavu vlasti na svim nivoima. Konkretno u Tuzlanskom kantonu tražimo da sedam parlamentarnih stranaka formira vlast i da nema opozicije. Obećavali su sve i svašta u predizbornoj kampanji i sada neka zajedno preuzmu teret odgovornosti – kaže Faruk Šahović.

Šahović je prvi put, kako kaže, izgovorio rečenicu koja glasi: „Nisam se borio za ovakvu državu“, jer su borci na rubu egzistencije, a kašnjenje u isplati invalidnina, penzija i drugih naknada usložnilo bi njihov ionako težak položaj.

- Sarajevski kanton ima budžet milijardu KM, a Tuzlanski 360 miliona KM. Mi smo građani drugog reda, odnosno borci drugog reda. Zbog toga tražimo i mislimo da je moguće da se u TK formira vlast sa sedam stranaka. Oni su od članova organizacije koja broji 37.642 člana dobili glasove i vrijeme je da počnu raditi u interesu naroda. Ako u RS nema opozicije, ako u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) nema opozicije, zašto bi bila opozicija među Bošnjacima. Ovo je vrijeme kada se država ne brani oružjem već inteligencijom. Mi smo njima dali glasove, a onda oni u postizbornom procesu započinju sa "pilićarenjem i kokošarenjem". Trebaju to prekinuti, preuzeti odgovornost i formirati vlast – decidan je Šahović.

Nikšića proglasiti personom non grata

Jedinstvena organizacija boraca TK pozvat će Gradsko vijeće Tuzla i sva druga općinska vijeća u TK da Damira Nikšića, konceptualnog umjetnika i člana SDP-a, proglase personom non grata.

- Ne možemo prijeći preko uvreda koje je iznio prema patriotima u TK. Tuzla i Tuzlanski kanton su otvoreni, ali je nedopustivo da Nikšić, koji je imao 22 godine 1992. godine i koji je pobjegao u Italiju, vrijeđa patriote Tuzle, Lukavca, Gradačca, Kalesije – kaže Šahović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.