SUĐENJE BOŽI MIHAJLOVIĆU

U predmetu "Elipsa" nedostaje oko 80.000 maraka

Božo Mihajlović. Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

12.2.2019

Saslušanjem nova dva svjedoka optužbe jutros je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Boži Mihajloviću, suspendiranom državnom tužiocu, kojeg Tužilaštvo BiH u aferi "Nestali novac" sumnjiči za nesavjestan rad u službi.

Jutros su saslušani Adnan Divović i Feđa Fejzagić, koji su svjedočili o nestanku novca iz predmeta "Elipsa".  

Prema optužnici iz ovog predmeta, nestalo je 55.000 KM, dok je danas svjedok Divović, inače istražitelj Tužilaštva BiH zaposlen u kabinetu tužioca Ismeta Šuškića, kazao da je, nakon što su "sravnili dokumentaciju", utvrdili da nedostaje preliminarno oko 80.000 KM.

Inače, svjedok Divović ispričao je Sudu da je provjeravan nestanak novca u ovom predmetu, jer ga je tužilac Šuškić 2011. godine zadužio od tužiteljice Dike Omerović.

Provjere su započete nakon što je 2017. godine objavljen tekst na jednom portalu (Žurnal.info) da je iz predmeta koje je dužio Božo Mihajlović nestao novac. Pojasnio je da je tada mislio da je riječ o tendencioznom pisanju i ataku na tužioca, ali da mu je upala u oči rečenica Bože Mihajlovića "da za sve treba pitati njegovu saradnicu".

Ovaj svjedok je kazao da zna da je Božina saradnica njegova desna ruka i po hijerarhiji jednu stepenicu više iznad ostalih daktilografa. Ispričao je da je 2011. godine, kada je vršen opis predmeta koji je dužio Šuškić, Božina saradnica svjedoku kazala da je ona uzela novac iz ovog predmeta, ali da se on nalazi pod "ključem u sefu".

Međutim, kada je provjeravano u KDP-u Tužilaštva, utvrđeno je da novca nema i da nikada nije ni vraćen.

Svjedok je ispričao da je on, zajedno sa Šuškićem, 2017. godine pitao sada optuženog Mihajlovića gdje se nalazi novac i da li postoji sef u njegovoj kancelariji, na šta je on odogvorio da "nikakvog sefa nema".

Ispričao je da su oni tada predložili Mihajloviću da nazovu svoju saradnicu, jer zbog bolesti duže nije radila u Tužilaštvu, ali im je on odgovorio da to ne može, jer je ona na hemoterapijama i da bi bilo uzalud.

Na pitanje tužiteljice Ivane Petković kakva je bila Božina reakcija kada su mu rekli da nema novca, on je odbacio svaku sumnju sa svoje saradnice i sve okrenuo na Bogdana Bogdanovića, šefa KDP-a Tužilaštva BiH.

Divović je rekao da im je Božo odgovorio da ne zna gdje je taj novac, da ga nije ni brojao i da ga ni ne zanima.

Drugi svjedok Fejzagić, inače u to vrijeme također uposlen u kabinetu tužioca Šiškića, kazao je da je on vratio nekih sedam do osam hiljada maraka supruzi osumnjičenog u ovom predmetu, jer je, navodno, bio namijenjen liječenju njihovog bolesnog djeteta, ali da se ne sjeća je li novac uzeo iz KDP-a od Božine saradnice ili od kolege Adnana Divovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.