SAZNAJEMO

U zeničkoj bolnici petero oboljelih od bruceloze

Trenutno imamo pet pacijenata s područja Zeničko-dobojskog kantona, kaže Drljević

KB Zenica: Prekjučer primljen posljednji pacijent s brucelozom. B. Mahmić

Piše: D. PAŠALIĆ

15.2.2019

Na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica trenutno se nalazi pet pacijenata oboljelih od bruceloze, saznaje “Dnevni avaz”. 

Stariji pacijenti

Ovu informaciju potvrdio nam je načelnik Odjela za infektivne bolesti Ednan Drljević, kazavši da se radi o starijim pacijentima.

- Tačno je da imamo pacijente oboljele od bruceloze, ali takve slučajeve imamo cijele godine. Trenutno ih je hospitalizirano pet na našem odjelu i oni su s područja Zeničko-dobojskog kantona - ističe Drljević.

Ističe da često liječe i pacijente oboljele od bruceloze s područja Srednjobosanskog kantona, a da im se posljednji pacijent sa simptomima bruceloze javio prekjučer.

Drljević: Mnogi kriju

- Radi se o pacijentu iz Olova, koji ima simptome slične brucelozi. Lično sam izvadio njegove nalaze koji su poslani na provjeru, odnosno na potvrđivanje da se radi o brucelozi - kaže on.

Najčešći uzrok obolijevanja pacijenata, prema Drljevićevim riječima, jeste kontakt sa zaraženom stokom.

- Najčešće su to osobe koje se brinu u stoci. Ali, nedavno smo imali slučaj da je kod pacijenta potvrđena bruceloza, a on je tvrdio da nije bio u kontaktu sa stokom. Ljudi kriju te informacije, ali to potvrdimo nalazima krvi - ističe Drljević.

Bez komplikacija

Na kraju napominje da nisu imali slučajeve komplikacija bruceloze s tragičnim ishodom, kao ni pacijente među kojima su djeca.

Koji su simptomi  

U kliničkoj slici razlikuju se dva oblika bruceloze - blagi koji je po simptomima sličan gripi i malteška groznica s karakterističnim temperaturama koje su niske ujutro, a visoke navečer.

Bolest se očituje izrazitom slabošću, bolovima u zglobovima, mišićima i kostima, znojenjem, glavoboljom, gubitkom apetita i gubitkom težine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.