NJEMAČKA Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Zvizdić na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Prisustvovao i panelu "Budućnost odbrambene saradnje – združene snage?" u kojem je učestvovao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Fena
15.02.2019 18:31

Foto: VMBiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvovao je danas otvaranju 55. Minhenske sigurnosne konferencije. 

Na ovogodišnjoj konferenciji o sigurnosti koja se održava do nedjelje i kojoj prisustvuje 35 šefova država ili vlada, više od stotinu ministara vanjskih poslova, zvaničnika međunarodnih organizacija, eksperata iz cijelog svijeta, razgovarat će se, između ostalog, o budućnosti odbrambene saradnje, krizi liberalnog međunarodnog poretka, utrci u naoružavanju, kao i o sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Konferenciju su otvorili ministrica odbrane Savezne Republike Njemačke Ursula fon der Lejen (von der Leyen) i ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije Gavin Vilijamson (Williamson).

U obraćanju prisutnima, predsjednik Konferencije Volfgang Išenger (Wolfgang Ischinger) je rekao da je ovogodišnja konferencija najvažnija od njenog osnivanja.

Predsjedavajući Zvizdić je prije otvaranja Konferencije rekao:

- Minhenska sigurnosna konferencija je prilika da se upoznamo sa razvojem događaja, sa trendovima i globalnim odnosima na polju sigurnosti, međusobne saradnje i ekonomskog prosperiteta. Imajući u vidu uvodna izlaganja i dokumente Konferencije, kao i izazove s kojima se suočava savremeni svijet u cilju očuvanja stabilnosti i borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, potpuno je jasno da BiH mora biti dio porodice evropskih i zemalja NATO, da je to put koji nema alternativu i put koji vodi ka dugoročnom miru i stabilnosti i BiH i zapadnog Balkana. Sve druge ideje su kratkoročnog karaktera, bez validnih argumenata, bazirane na uskim političkim i personalnim ciljevima i sasvim sigurno ne mogu izdržati test globalnih i evropskih procesa čije je ključno načelo u multilateralnoj odbrani evropskih demokratskih vrijednosti - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je danas prisustvovao i panelu “Budućnost odbrambene saradnje – združene snage?” u kojem su učestvovali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijerka Norveške Erna Solberg i ministri vanjskih poslova Francuske, Poljske, Kanade i Japana te član senatorskog Komiteta za vanjske poslove SAD. 

NA VRH