SARAJEVO

Džaferović: Muzej o ratnim zločinima i genocidu govori o razmjerama rata

Ovaj podsjetnik na stradanja nema sistemsko finansiranje, niti jedna KM iz bilo kojeg budžeta ne izdvaja se za njegov opstanak i postoji samo zahvaljujući dobroj volji uposlenika

Fena

19.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

FOTO: T. Saletović

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida koji je osnovan 2016. godine u Sarajevu ukazuje na razmjere zločina počinjenih devedesetih godina u Bosni i Hercegovini tokom posljednjeg rata.  

Ovaj muzej jedna je od dvije institucije pod okriljem Bosanskog muzeja sjećanja, u kojima su izloženi brojni eksponati kao svjedočanstva onoga što je počinjeno ljudima u logorima i na drugim stratištima širom zemlje.  

Muzej je danas obišao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kojeg je jedan od osnivača Muzeja Jasmin Mešković upoznao s najvažnijim eksponatima i ispričao nekoliko potresnih priča sačuvanih od zaborava među zidovima Muzeja.  

Misija ove institucije, kaže Džaferović, jeste da se od zaborava otrgne zlo koje se BiH i njenim građanima dogodilo tokom agresije, postavka je svjedok istine o svim događajima, a samo na istini i pravdi, sjećajući se svega što se dogodilo, može se graditi budućnost, no to je i jedini put ka relaksaciji odnosa u BiH i regionu.

- Svi koji minimiziraju i osporavaju genocid i veličaju ratne zločine trebaju doći ovdje u ove prostore i još jednom posvjedočiti onome što sigurno već znaju o događanju u BiH u najtežem periodu njene historije - istaknuo je Džaferović.

Ovaj podsjetnik na zločine nema sistemsko finansiranje, niti jedna marka iz bilo kojeg budžeta ne izdvaja se za njegov opstanak i postoji samo zahvaljujući dobroj volji uposlenika koji su kustosi, ali i istraživači koji odlaze na sve lokacije gdje mogu čuti priče ljudi i podijeliti ih s javnošću.

Za Džaferovića je neophodno pronaći sistemsko rješenje za finansiranje Muzeja, jer je ta institucija svima potrebna, a najavio je da će Kabinet člana Predsjedništva BiH nastaviti pomagati njen rad.

- Kako vrijeme prolazi, predmeti ostali od rata ljudima počnu smetati te se nastoji potisnuti ih, ali Muzej je idealna prilika za to jer on čini spoj sudbine, priča, predmeta i svjedočenja što će imati trajni karakter ukoliko se podijeli s Bosanskim muzejima sjećanja - pojasnio je Mešković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.