POSJETE Pogledali film o genocidu nad Bošnjacima

Predstavnici IZ Austrije borave u BiH, posjetili Memorijalni centar Potočari

Kazali da na ovo mjesto treba doći svaki normalan čovjek iz cijelog svijeta

S. Sm.
20.02.2019 13:42

Boraveći u posjeti Rijasetu Islamske zajednice (RIZ) BiH i Muftijstvu Tuzla, visoka delegacija Islamske zajednice Austrije danas je posjetila Memorijalni centar Potočari (MC). 

Oni su, predvođeni direktorom Mersedom Smajlovićem i glavnim srebreničkim imamom Damirom ef. Peštalićem, obišli memorijalni kompleks, posjetili Muzej bivšeg holandskog bataljona i pogledali film o genocidu nad Bošnjacima u julu 1995. godine.  

Timur Aksas, portparol IZ Austrija, kaže da je cilj njihove posjete BiH da se upoznaju s radom RIZ, muftijstva i obrazovnim sistemom u islamskim školama BiH, ali je nezaobilazna posjeta MC, gdje treba doći svaki normalan čovjek iz cijelog svijeta. 

Zbog zakonskih propisa nijedan imam ne može biti u stalnom radnom odnosu. Austrija ima i nekoliko islamskih mezarja, gdje je ukopano dosta Bošnjaka iz BiH. 

- Osim toga, pod pokroviteljstvom RIZBiH, u mojoj zemlji funkcionira i 40 džemata, koji imaju svoje imame i gdje se nesmetano obavljaju svi vjerski obredi - pojasnio nam je Predi Umit, predsjednik IZ Austrija.

Komentari

NA VRH