KRAJINA

Kljajić: Vratit ćemo migrante u Sarajevo, ali ne sutra

Ponovio da je riječ o migrantima koji su proteklih mjeseci bili glavni vinovnici fizičkih obračuna te mnogih krivičnih djela na području tog kantona

Kljajić: Riješiti problem

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

21.2.2019

Vlada Unsko-sanskog kantona skinula je s dnevnog reda današnje sjednice informaciju o stanju sigurnosti i migrantskim centrima „Bira“ i „Miral“, u okviru koje je trebala biti donesena i odluka o vraćanju 250 migranata iz Bihaća u Sarajevo.

Kako je za „Avaz“ potvrdio Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, informacija je skinuta s dnevnog reda kako bi se ona doradila i dopunila određenim podacima.  

Prije svega, pojasnio je ministar Kljajić, potrebno je da se uradi dodatna i preciznija evidencija onih migranata koji bi iz Bihaća trebali biti izmješteni u Prihvatni centar Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva.

- Moramo usaglasiti još neke podatke, i sa sigurnosnog i sa zdravstvenog aspekta, kada su u pitanju migranti. Sve su to neophodne procedure koje moramo provesti prije nego što vratimo 250 migranata za koje nemamo mjesta u našim prihvatnim centrima, a u Centru Ušivak ima 300 slobodnih  mjesta. Mi ćemo ovu informaciju ponovo razmatrati za desetak dana i ne odustajemo od toga da se ovaj problem riješi. Vratit ćemo ove problematične migrante u Sarajevo, ali nećemo moći sutra - kazao je Kljajić.

On je ponovio da je, prvenstveno, riječ o migrantima koji su proteklih mjeseci bili glavni vinovnici fizičkih obračuna te mnogih krivičnih djela na području tog kantona, zbog čega se i među građane uvukao strah.

Inače, na današnjoj sjednici trebala je biti razmatrana i mogućnost zatvaranja migrantskih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši. Ranije je dat desetodnevni rok Ministarstvu sigurnosti BiH da u tom periodu preuzme nadležnost nad tim centrima.

Zbog prenatrpanosti centara, nepostojanja adekvatnih uvjeta za sve migrante, kao i činjenice da su u proteklih osam mjeseci, naročito Bihać i Velika Kladuša, suočeni s migrantskom krizom, nadležni u Bihaću odlučili su se na ovaj korak.

U prihvatnim centrima na području USK, i to u dva u Bihaću, jednom na području cazinske općine i jednom u Velikoj Kladuši, trenutno je više od 3.000 migranata. No, taj broj stalno varira i čak kada neki od njih i uspiju prijeći granicu s Hrvatskom, stalno pristižu novi, koji se iz pravca Sarajeva konstantno upućuju ka Bihaću.

Iako se skoro godinu govori o tome da će kontrola granica BiH sa Srbijom, odakle pristiže najviše migranata, biti pojačana, od početka ove godine u našu zemlju ušlo je više migranata nego u istom periodu prošle godine.

Gotovo sva briga o migrantima, ukoliko se izuzme humanitarna pomoć u hrani i drugim potrepštinama, prebačena je na lokalne vlasti u USK, iako je pitanje migracija u isključivoj nadležnosti državnih vlasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.