KRAJINA

Migranti obolijevaju od šuge i tuberkuloze

U Velečevu kod Ključa kontrolira se ulazak migranata na područje USK

Piše: S. D.

22.2.2019

Posljednje informacije govore da je među migrantima u Unsko-sanskom kantona sve više oboljelih od šuge, ali i tuberkuloze.  

Za sada nema podataka o tome da su se ove prenosive bolesti pojavile među stanovništvom USK, ali ima slučajeva da su od šuge oboljeli i pojedini policajci i zdravstveni radnici.

 Precizne evidencije

Potvrdio je ovo za „Avaz“ i kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić.

- Na sjednici Vlade USK dogovorili smo da se u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo urade precizne evidencije o oboljelim migrantima - kaže Kljajić.

On je potvrdio i da je Kantonalna vlada jučer skinula s dnevnog reda tačku o sigurnosnom stanju u migrantskim centrima „Bira“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši i o vraćanju 250 migranata u Sarajevo, što je bilo planirano za danas.

Kljajić: Ne odustajemo od toga da vratimo 250 migranata u Sarajevo

- Riječ je o učesnicima fizičkih obračuna i krivičnih djela, zbog čega se i među građane uvukao strah. Njih 250 problematičnih vratit ćemo u Sarajevo nakon što provedemo određene procedure - kaže Kljajić.

 Istekao rok

Trenutno na području USK ima 3.450 migranata, a smještajni kapaciteti dovoljni su za njih 3.200. Istovremeno, u centru „Ušivak“ u Hadžićima kod Sarajeva ima 300 slobodnih mjesta.

Ranije su vlasti u USK dale desetodnevni rok Ministarstvu sigurnosti BiH da preuzme nadležnost nad migrantskim centrima u Krajini, što se nije desilo. Stoga će Vlada USK, najavljuje Kljajić, u narednih desetak dana donijeti odluku o konkretnim potezima u vezi s migrantskom krizom.

Inače, i na Facebook stranici Crvenog križa Općine Ključ objavljena je informacija da je uz svakodnevno povećanje broja migranata primijećeno da su neki od njih zaraženi šugom.  

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.