SARAJEVO Održan sastanak predstavnika dvije države

Forto i Ji Ping: Intenzivirati ekonomsku saradnju kineskih pokrajina i KS

Prema riječima ambasadora, Kina je zainteresirana i za pokretanje nove proizvodnje i otvaranje kompanija

Fena
22.02.2019 14:20

Ji Ping i Edin Forto

Foto: Pres-služba KS

Novoimenovani ambasador Kine u BiH Ji Ping posjetio je danas Sarajevo, gdje je s premijerom Edinom Fortom razgovarao o mogućnostima bolje saradnje Kantona Sarajevo i kineskih provincija, kao i o mogućim dogovorima i realizaciji konkretnih projekata u oblastima saobraćajne infrastrukture, turizma, obrazovanja i kulture. 

Uz riječi dobrodošlice ambasadoru, premijer Forto je istakao da se nada uspješnoj budućoj saradnji. Rekao je da je u fokusu djelovanja ove vlade svakako uređenje saobraćajne infrastrukture i javnog prijevoza, a zbog problema zagađenja zraka morat će se voditi računa i o nabavci ekološki prihvatljivih vozila. 

Prema riječima ambasadora, Kina je zainteresirana i za pokretanje proizvodnje kineskih kompanija ovdje. Dodao je i da je Sarajevo jedna od omiljenih turističkih destinacija za kineske turiste te da su očekivanja da će se broj njihovih posjeta udvostručiti.

Kada je riječ o obrazovanju, razgovarano je o saradnji univerziteta, posebno u oblasti tehničkih nauka, kao i razmjeni studenata. 

Premijer Forto je naglasio da svako investiranje u razvoj, edukaciju i kulturu donosi profit i konkretne efekte koji će se vidjeti u budućnosti, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Komentari

NA VRH