USPJESI

Forum „Žene u inženjerstvu“ promovirat će ekspertice

Fokus na trenutne i buduće izazove i mogućnosti ljepšeg spola u energetici i elektroenergetskoj industriji

Ž.T.

22.2.2019

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K/O CIGRE) uspješno je okončao aktivnosti u 2018. godini, kazao je to nakon sjednice Upravnog odbora predsjednik BH K/O CIGRE Edhem Bičakčić. 

Formiranje foruma „Žene u inženjerstvu“ bilo je jedna od tema sjednice.

Kako je kazala novoizabrana potpredsjednica Nada Cincar, forum je posvećen promoviranju žena, kako bi ih inspirirao da prate stručne i akademske interese u karijeri u inženjerstvu.   

- Ideja za formiranje potekla je nakon međunarodnog skupa „Žene u inženjerstvu“ održanog u Parizu uz učešće 220 žena iz cijelog svijeta, a potom i formiranje nekoliko nacionalnih sekcija. Naš dodatni motiv je želja da povećamo učešće žena u aktivnostima naše organizacije - izjavio je nedavno Bičakčić.

Cincar je objasnila da je forum posvećen promoviranju žena eksperata u ovoj oblasti. Fokusirat će se na trenutne i buduće izazove i mogućnosti žena u energetici i elektroenergetskoj industriji.  

- Ja sam se tek uključila, bila na prvom sastanku, sve je još u ideji. Cilj je da se uvežu sve žene koje se bave inženjerstvom. Radimo na tome, ima nas nekoliko. Vidjet ćemo. Imamo mnogo ciljeva i želja, a u forumu će biti žene iz cijele BiH. Primijetili smo, naime, da je mnogo manje žena inženjera. Ja radim na Elektrotehničkom fakultetu već 14 godina i mogu vam reći da manji broj djevojaka upisuje ovaj fakultet. Ovo je poticaj djevojkama da se upisuju na tehničke nauke – rekla je Cincar za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.