SAOPĆENJE

LDP: Godišnjica zločina u Štrpcima nas svake godine opomene da nismo sazreli kao društvo

Dugujemo sebi da kaznimo odgovorne za ove zločine i da se zauvijek odreknemo politike koja je za sobom ostavila stotine hiljada žrtava

Jovanović: Srbija mora prestati s politikom ignoriranja. Arhiv

Avaz.ba

27.2.2019

Na današnji dan prije 26 godina dogodila se otmica putnika na stanici Štrpci, nedaleko od Rudog.

Utvrđeno je da je tog dana izvedeno 20 putnika, od čega su većina bili građani bošnjačke nacionalnosti iz Srbije i Crne Gore. Izveden je i Tomo Buzov, koji je putovao iz Beograda u Crnu Goru, te muškarac čiji identitet nije nikada utvrđen.

Odvedeni su selo Mušice, gdje su ubijeni, a njihova tijela bačena u Drinu.

Iz Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića pozvali su Srbiju da se suoči sa prošlošću i prizna greške koje su dovele do ovakvih zločina.

- Politika koje je dovela do ovih ubistava je politika mržnje, koja je otrovala ovo društvo, a nastavlja da ga truje i danas. Svjedoci smo da ova mržnja i dalje živi i to predstavlja najveću prijetnju našoj zemlji i našem regionu - piše u saopćenju LDP-a.

Srbija mora prestati s politikom ignoriranja i mora biti mnogo aktivnija u sudskom procesuiranju počinilaca, u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava i priznanju statusa porodicama žrtava i njihovom zadovoljenju, navode iz LDP-a.

- Dugujemo sebi da kaznimo odgovorne za ove zločine i da se zauvijek odreknemo politike koje je za sobom ostavila stotine hiljada žrtava. Samo na taj način možemo izgraditi zdrave odnose u regionu i samo takav region može pronaći svoju sreću i budućnost u Evropi - saopćeno je.

Dodaju da je njihova obaveza da mlade ljude i nove generacije otrgnu od te mržnje, da ih nauče šta su posljedice takve politike i da ponude alternativu.  

Ne smijemo ostati nijemi na izlive ekstremnog nacionalizma, šovinizma i fašizma koji su sve češća pojava u našem društvu. Prošlost nas obavezuje da reagiramo jasno i glasno svaki put kada se ratnohuškačka politika povampiri u srpskoj javnosti, a sve češće smo, nažalost, svjedoci te činjenice - piše u saopćenju ove stranke.

Teške teme, poput ratnih zločina, ne smiju se gurati pod tepih, jer na taj način postajemo obične kukavice koje ne umiju da preuzmu odgovornost za događaje u prošlosti.  

- Nemamo pravo da još jednu generaciju osudimo na život obilježen sukobima i stradanjima i zbog toga moramo intenzivirati proces suočavanja sa prošlošću, raščistiti s posljedicama zločinačke politike i nedvosmisleno se opredijeliti za politiku mira - naveli su iz LDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.