MOSTAR

Potrebe ogromne, a u gradskoj kasi samo 57 miliona KM

Grad Mostar na raspolaganju ima skoro 57 miliona KM, a ako viši nivoi vlasti odobre grantove, taj bi se iznos mogao uvećati na 63 miliona KM

Piše: M.SMAJKIĆ

28.2.2019

S današnje rasprave u Mostaru - Avaz
S današnje rasprave u Mostaru - Avaz
S današnje rasprave u Mostaru - Avaz
S današnje rasprave u Mostaru - Avaz
S današnje rasprave u Mostaru - Avaz
+1

Grad Mostar na raspolaganju ima skoro 57 miliona KM, a ako viši nivoi vlasti odobre grantove, taj bi se iznos mogao uvećati na 63 miliona KM. 

Rečeno je to danas na javnoj raspravi u Gradskoj vijećnici o nacrtu ovogodišnjeg budžeta Grada Mostara kojoj su prisustvovali predstavnici brojnih ustanova i institucija, ali i nevladinih organizacija te neformalnih grupa građana.  

Skoro da niko od njih raspodjelom novca nije bio zadovoljan, svi su tražili više i imali su svoje zahtjeve koje su priložili kao svojevrsne amandmane budući da Mostar nema zakonodavnu vlast od 2012. godine.

Još uoči rasprave u pisanoj formi su dostavljena 42 amandmana, a mnogi su danas ukazivali i na goruće probleme u Mostaru poput pitanja obnove objekata, problema s kojima se suočavaju povratnici, izbjegle i raseljene osobe.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, naveo je da Grad ne može takve probleme rješavati te je izrazio žaljenje što u posljednje dvije godine s viših nivoa vlasti, do nadležnih ministarstava za tu namjenu nisu data sredstva.

- Činjenica je da smo grad koji je najviše razoren i koji ima najveće takve potrebe te je stoga vapaj ovih ljudi sasvim razumljiv. Mogu samo reći da ćemo vršiti pritisak da se, napokon, ovi problemi riješe. Vidjeli ste, uopće, kolike su potrebe, a mi raspolažemo sredstvima koja su u ovom trenutku realna i trudimo se da s jedne strane ovo bude i razvojni budžet, ali i da ispunimo sve obaveze koje Grad ima - rekao je Bešlić.

On je, također, rekao da je 27. decembra prošle godine potpisao odluku o privremenom finansiranju da bi budžetski korisnici imali svoje plaće, a, kako je naveo, zbog velikog pritiska javnosti želio je iznijeti da potpis na taj dokument nije htio staviti Izet Šahović, načelnik Odjela za finansije.

- Bio sam mišljenja da to možemo uraditi na temelju odluke iz prethodne godine, dok je gospodin Šahović imao drugačije mišljenje. Istina, nisam pravnik, ali nije ni gospodin Šahović i ne mogu govoriti o tome ko ga je savjetovao, ali smo, jednostavno, imali različita stajališta - kazao je Bešlić.

Šahović je naveo kako između njih dvojice nema nesporazuma i nesuglasica te da će, kada je riječ o donošenju budžeta, u najkraćem roku to učiniti, najvjerovatnije iduće sedmice.

O svim amandmanima će se, poručeno je, raspravljati i svi koji su ih uložili dobit će odgovor.

Podsjetimo, od 2012. godine budžet Grada Mostara donosi gradonačelnik uz potpis i saglasnost načelnika odjela za finansije, a potvrđuje ga Federalni parlament, budući da Mostar nema Gradsko vijeće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.