CIKBIH

Komisija dodijelila mandate Stevanoviću, Bosniću i Loniću

Sami kriteriji već su izazvali brojne reakcije i negodovanja, jer su ocjene da CIK ne može mijenjati Izborni zakon BiH nikakvim aktima, nego zakon može mijenjati samo Parlamentarna skupština BiH

CIKBiH:Danas sjednica

S.DEGIRMENDŽIĆ

5.3.2019

13:10

CIK je na današnjoj sjednici dodijelio tri mandata u Klubu Srba: Draganu Stevanoviću (SDP) iz KS, Nikici Bosniću (Srpska lista) iz Livanjskog kantona i Mladenu Loniću (SDP) iz USK.

Dodjela mandata je izvršena na osnovu kriterija koje je prošle sedmice donio CIK.

CIK je mandate dodijelio prema sljedećim kriterijima: uvažavan je najveći broj Srba u odnosu na broj stanovnika u kantonima, stranka čiji je kandidat bio u konkurenciji morala je prijeći cenzus na izborima 2018., odnosno osvojiti barem jedan poslanički mandat, a u obzir su uzimani i lični glasovi kandidata, tako je Stevanović imao 1.090 glasova, Bosnić 770, a Lonić 1.913. Svi oni su bili na listama, a nisu ušli u kantonalne skupštine. No, akt koji je donio CIK omogućio im je da uđu u Dom naroda FBiH.

Na današnjoj sjednici CIK je potvrdio rezultate prijevremenih izbora za šest općina i dva grada. Rezultati za prijevremene izbore za načelnika Bužima nisu potvrđeni jer je u toku žalbeni postupak na taj izbor.

11:22

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu dodijelit će tri nedostajuća mandata u Klubu Srba Federalnog doma naroda. Mandati će biti dodijeljeni na osnovu Kriterija i postupka popune nedostajućih mandata u Domu naroda .

Parlamenta FBiH - Opći izbori 2018. godine, koje je prošle sedmice donio CIK. 

Prema tom dokumentu, mandati će, najvjerovatnije, biti dodijeljeni delegatima s lista za kantonalne skupštine iz Unsko-sanskog, Livanjskog i Kantona Sarajevo. Iz tih kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH trebao bi ući po jedan delegat, koji nije uspio ući u kantonalnu skupštinu, ali se kao Srbin izjasnio uoči izbora 2018. godine i bio je na listi za te kantonalne skupštine.

Potencijalni kandidati za nedostajuće delegate su Mladen Lonić (SDP) s liste za Skupštinu USK, Nikica Bosnić (Srpska lista) iz Livanjskog kantona, te Dragan Stevanović (SDP) iz KS. 

No, tek na današnjoj sjednici znat će se korespondiraju li ova imena s tumačenjima kriterija koje je utvrdio CIK, a oni su: broj stanovnika iz reda srpskog naroda po kantonima, uzimajući u obzir apsolutni i procentualni broj stanovnika u odnosu na ukupan broj stanovnika, zatim kvalifikovanost političkih subjekata, što podrazumijeva prijeđen cenzus i osvojen najmanje jedan mandat u kantonalnoj skupštini, a koji ima kandidata na listama iz reda srpskog naroda, a u obzir će biti uzet i broj osvojenih ličnih glasova kandidata s liste političkog subjekta. 

Na ovaj način Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH trebao bi biti kompletiran i brojati 17 delegata, kao drugi klubovi naroda u tom domu. Sami kriteriji već su izazvali brojne reakcije i negodovanja, jer su ocjene da CIK ne može mijenjati Izborni zakon BiH nikakvim aktima, nego taj zakon može mijenjati samo Parlamentarna skupština BiH.  

Prema važećem zakonu, delegati u Dom naroda Parlamenta BiH biraju se iz kantonalnih skupština, odnosno nakon što su osvojili mandat kantonalnog poslanika. No, ovaj akt koji je CIK donio nalazi se u sklopu ranijeg uputstva Komisije o dodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a za koji je već bila zatražena ocjena ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH, koji se u međuvremenu proglasio nenadležnim za taj posao.

Stoga, ukoliko i bude nezadovoljnih današnjom odlukom CIK-a, neizvjesno je ko će odlučivati o tome je li CIK postupio u skladu s Ustavom BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.