SARAJEVO

Prošla godina bila najuspješnija

Mašović: Vojni rok je potreba (Foto: T. Saletović)

Fu. M.

5.3.2019

Kada je u pitanju sektor obučavanja, protekla godina bila je najuspješnija od formiranja Oružanih snaga BiH. Kazano je to danas na Godišnjoj konferenciji o obuci, koja se održala u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH kazao je da pripadnici OS BiH iako imaju ograničene resurse, postižu izuzetno dobre rezultate.

Prema riječima načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića Oružane snage bile su suočene s problemom osiguranja neophodnih sredstava za obuku.

- U 2018. godini učestvovali smo na 10 međunarodnih vježbi. Realizirane su i tri vježbe bataljonskog nivoa u kojima je učestvovalo oko 1.700 pripadnika OS BiH. Također, nastavili smo s edukacijom naših pripadnika – istakao je Mašović.

Na pitanje novinara kazao je kako je neophodno da BiH uvede obavezno služenje vojnog roka.

- Zemlje u regionu se uveliko vraćaju na uvođenje vojnog roka. Naš zakon ne poznaje obavezan vojni rok. Ipak, smatram da je to potreba. Kroz sistem obuke mladi će dobiti bolju edukaciju te će se lakše nositi sa svim izazovima koji stoje ispred njih – rekao je Mašović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.