EKSKLUZIV

S Gondinim sinom se nagodila, a mene raskućila

Kad je Gonda umro, već je imala spremne torbe nakita, zlata, vrijednih predmeta, dukata i keša, tvrdi bivši suprug počasne bh. konzulice u Australiji

Arnautović i Talić-Gabrijel: Koga bi sve mogli umiješati u aferu

Piše: M. KUKAN

7.3.2019

Dok 2012. godine traje sudski postupak u Sidneju, u kojem sin Džonija Gonde (Johny) Robert Gonda pokušava dokazati da je udovica njegovog oca Đemila Gonda (danas Talić-Gabrijel), iskoristila senilnog 92-godišnjaka da bi naslijedila njegovo ogromno bogatstvo, ona nagovara Danijala Arnautovića, od kojeg se 2010. fiktivno razvela, da s djecom ode iz Australije.

Sat “roleks”  

Objašnjava to u nastavku ekskluzivne ispovijesti za “Avaz” Arnautović, prvi suprug počasne konzulice BiH u Australiji i ugledne članice Stranke demokratske akcije Đemile Talić-Gabrijel (Gabriel). Arnautović tvrdi i da je Đemila na dan Gondine smrti već imala spremne torbe da se iznesu iz kuće bogatog Jevreja.

- Bilo je nakita, zlata, vrijednih predmeta, dukata i dosta keša. Bilo je i brazilskih valuta u iznosu od skoro 45.000 australskih dolara. Kad sam na procjenu odnio dukat, vrijedio je 7.000 dolara. Novac je iz Australije prebacivan preko nekih firmi i pojedinaca u Sarajevu. Ali, to ću objasniti na sudu ako dotična odluči da se tamo dokazujemo. Ništa od nje ne tražim niti ikoga ucjenjujem. Javno me ponižava lažima i odlučio sam da se branim istinom. Ako je gospođi cilj da umiješa još neke ljude, bujrum - kaže on.  

Dodaje da je sve lako provjeriti sudskim putem pa tako ući u trag i zlatnom satu “roleks”, s kojim se, kako tvrdi, “Đemila i sada pojavljuje na televizijama”.

- Taj sat sam nosio na procjenu, vrijedan je 85.000 dolara, a ona ga je uzela od Gondine supruge Ane – govori Arnautović. 

Sahranu Gonde su, kako kaže, organizirali Đemila i Gondin sin iz prvog braka Robert Gonda, koji je, nakon otvaranja testamenta, podnio tužbu.

- Tvrdio je da je ona upravljala njegovim senilnim ocem i da je Đemila imala dogovor sa mnom. Znao je za mene, jer je jevrejska zajednica u Australiji vrlo jaka, a tamo se Đemila predstavljala kao Židovka. Oni su sve provjeravali, ispred naše kuće u Australiji auto je stajalo 24 sata. Gondin sin iznosio je dokaze da imamo zajedničku imovinu po svijetu – kaže Arnautović.

Slike kao dokaz da su i poslije Gondine smrti bili zajedno i putovali po svijetu: Danijal i Đemila 25. septembra 2013. godine u Španiji

Stanovi na Floridi

Ističe da su Đemila i on kupili kuću u Neumu, dva stana u Sarajevu te stan u Bihaću. Dva stana na Floridi, kako kaže, kupila je Đemila, a još dok su bili u braku do 2010. stekli su stan u Sidneju, dupleks kuću u Gold Koustu, također u Australiji.

- Kako bi na sudu dokazala da nemamo ništa zajedničko, sve sam, osim dva stana u Sarajevu, prepisao na nju. Također, djeca i ja pristali smo otići iz Australije da bi se ona lakše branila. S djecom sam prvo živio neko vrijeme u Dubaiju, gdje nam je ona plaćala vilu, a djeca su studirala. Često sam posjećivao Sarajevo, pogotovo otkako smo kupili kuću u Neumu, a na kraju sam s djecom i zastalno došao u Sarajevo. Đemila nas je redovno posjećivala, putovali smo po svijetu, slike su dokaz za to – govori dalje.

Kad je do tih slika došao i Gondin sin, Arnautovića je pozvala Đemila i rekla mu da ih sve izbriše s Facebooka. Kad su je na sudu pitali otkud zajedno na Bora Bori, Fidžiju, Baliju, govorila je da su se nalazili na proslavama dječijih rođendana.

- Kako je taj sudski postupak predugo trajao, skoro tri godine, a advokati su uzeli više od dva i po miliona dolara, na kraju su se Đemila i Gondin sin Robert nagodili i podijelili nasljedstvo te potpisali da niko nikoga više neće tužiti. Poslije toga, ona je svu našu zajedničku imovinu u Australiji prodala bez mog znanja, prekinula je sve kontakte sa mnom, blokirala me na Viberu i Facebooku i tad počinje agonija, zapravo me raskućila - kaže Arnautović. 

Na kakvu je ponudu pristao

Zbog teške finansijske situacije u kojoj se našao, Arnautović je, kako kaže, pristao na ponudu koju mu je Talić-Gabrijel poslala putem svoje sarajevske advokatice - da mu ostanu dva stana u Sarajevu i da mu Đemila jednu godinu isplaćuje po 1.000 KM mjesečno “dok se ne snađe”. Ističe da je osnovni razlog da mu sve ovo uradi “taj što sam jedina osoba koja sve o njoj zna” .

Talić-Gabrijel: Ne obraćam pažnju, otvaram salon ljepote

Đemila Talić-Gabrijel ni jučer nije bila raspoložena da detaljnije odgovara bivšem suprugu te nam je kratko rekla da je “previše zauzeta današnjim otvorenjem svog salona ljepote da bi obraćala pažnju na to”.

(U sutrašnjem nastavku Arnautović završava ispovijest: Kako je izbačen iz kuće u Neumu, šta se desilo sa Porscheom, kakvi se postupci vode u Australiji sad, boji li se osvete)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.