AVAZ SAZNAJE Prošle dvije godine od potvrđivanja optužnice

Već 11 puta odgođeno suđenje Delimustafiću

M.Aš.

Alija Delimustafić


U Kantonalnom sudu u Sarajevu ponovo je odgođen početak suđenja u predmetu "Pravda", u kojem je prvooptuženi Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Ovo je čak 11. put da se odgađa početak suđenja u jednom od najvećih predmeta u oblasti korupcije, koji vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Suđenje je bilo zakazano za danas, ali je odgođeno zbog bolesti nekoliko optuženih.

Optužnica u “Pravdi” potvrđena je još u oktobru 2017. godine, a već skoro 17 mjeseci nije pročitana. Optuženi Delimustafić u pritvoru je skoro tri godine. Njegova odbrana zatražila je da se on brani sa slobode, uz ponuđenu kauciju od milion maraka, ali je Vrhovni sud FBiH takvo rješenje odbio i vratio na ponovno odlučivanje.

U ovom predmetu optuženo je 39 osoba i osam firmi. Optuženi su advokati, notari, sudije, pravobranioci... Svi se terete i za sistemsku korupciju i organizirani kriminal.

No, samo jedno ročište građane KM košta skoro 20.000 maraka, što znači da je 11 odgoda već ispraznilo kasu Kantona Sarajevo za 220.000 KM, a da suđenje nikad nije počelo.

Naredno je zakazano za 22. mart ukoliko se optuženi pojave.

 

Više o temi Alija Delimustafić

NA VRH

Podijeli članak na