OTKRIVAMO Kako će se rasporediti kadrovi u Vijeću ministara

SDA traži finansije, HDZ vanjske poslove, a SNSD transport

Bošnjaci traže i Ministarstvo sigurnosti, Hrvati Ministarstvo odbrane, a Srbi Ministarstvo vanjske trgovine

N. V.
07.03.2019 19:41

Osmanović: Mogao bi ostati ministar ; Šarović: Pozicija zavisi od stava SDS-a

Lideri Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata novinarima jučer nisu htjeli otkriti detalje razgovora o raspodjeli pozicija u Vijeću ministara. Neke od želja su, ipak, procurile.

Prema saznanjima “Avaza”, stranka Dragana Čovića, kojoj bi trebala pripasti tri ministarstva, traži resore vanjskih poslova, pravde i odbrane.

Stranka demokratske akcije, sama ili s eventualnim koalicionim partnerima u tzv. bošnjačkom bloku, računa da će dobiti četiri pozicije. Prema nekim izvorima, u pitanju su ministarstva finansija, civilnih poslova, sigurnosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Dodikovom SNSD-u, osim mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara, rezerviranog za Zorana Tegeltiju, trebala bi pripasti još dva ministarstva – vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Ministarstvo transporta i komunikacija.

Ovo su, kako nam je preneseno, početne pozicije. U predstojećim razgovorima tri stranke moguće je da dođe i do nekih izmjena.

Uglavnom, ako raspodjela bude napravljena prema iznesenim željama, vjeruje se da bi novi ministar vanjskih poslova BiH mogao biti lider HDZ-a Dragan Čović. 

Navodno je i aktuelni ministar Adil Osmanović zainteresiran da ostane u resoru civilnih poslova, a postoje i neprovjerene informacije da bi, ukoliko dođe do priključenja SDS-a bloku SNSD-a na državnom nivou, na mjestu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa mogao ostati Mirko Šarović.

Komentari

NA VRH