NOVI PODACI

Ko su Bosanci i Hercegovci na crvenim potjernicama

Međunarodna policija traži ratne zločince, teroriste, pljačkaše, švercere, dilere, ubice... Među bjeguncima i četiri žene

M. AŠČIĆ

10.3.2019

Na crvenim potjernicama Interpola nalazi se na stotine bh. državljana koji se potražuju na zahtjev bh. pravosudnih organa zbog raznih krivičnih djela.

Uglavnom, na potjernicama Interpola se i dalje nalaze osobe većinom optužene i osuđene za ratne zločine, ali je velikih broj osoba koje se potražuju zbog terorizma i povezanosti s Islamskom državom (ISIL), ali i pljačkaši, silovatelji, trgovci drogom, šverceri cigareta...

25 pripadnika vehabijskog pokreta u BiH

Među najpoznatijim bjeguncima je osuđeni ratni zločinac Novak Đukić. Njega je Sud BiH proglasio krivim da je kao komandant taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da topovima granatira grad Tuzlu, kada je na Kapiji počinjen masakr u kojem je ubijeno više od 70 osoba.

U februaru 2014. godine on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH - zbog pogrešne primjene zakona - ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. I nekoliko mjeseci kasnije, Sud BiH je Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, ali je on zatim pobjegao u Srbiju na navodno liječenje. I pored potjernice, nikada nije isporučen BiH.

No Interpol potražuje i Nedžada Herendu, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice „Ševe“, koji je osumnjičen za ratne zločine u sarajevskom Velikom parku. Međutim, vlasti Holandije odbile su zahtjev bh. pravosuđa da se on isporuči BiH. Ali, bez obzira na odbijanje izručenja, Interpol ga i dalje potražuje, što potvrđuju i ažurirani podaci ove agencije. Njegovo ime nikada nije uklonjeno.




Ista je situacija i sa Edvinom Jusićem, koji je osumnjičen kao i Herenda za ratne zločine. Utvrđeno je da se nalazi u Njemačkoj, ali i ova država je odbila, s obzirom na to da je i njihov državljanin, da mu se sudi u BiH.

Na meti Interpola je i dalje i Ramo Brkić, bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona koji je prije četiri godine osuđen na 11 godina zatvora zbog organiziranog kriminala. On je pobjegao iz BiH 2016. godine i navodno se nalazi u Švedskoj, gdje živi i radi.

Na potjernicama je i 25 pripadnika vehabijskog pokreta u BiH zbog povezanosti s ISIL-om. Među njima je i Alija Keserović, čoban osuđenog vođe vehabija u BiH Bilala Bosnića. Keserović se nalazi u zarobljeništvu u Siriji i očekuje se njegovo izručenje, kao i Hamza Labidi, posinak uhapšenog vehabije Emira Ališića. Interpol godinama traga i za vehabijama Ramom Grahovićem, Ibrom Ćufurovićem, Edinom Pečenkovićem, Sulejmanom Mešanovićem, Senadom Kasupovićem, državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem, Amirom Džinićem, Hamzom Labidijem, Edinom Alijevim, Samidom Cicvarom, Naserom Arnautom, Adnanom Hodžićem...

Interpol traga i za četiri bh. državljanke. Jedna od najpoznatijih je bivša misica fotogeničnosti BiH i „Playboyeva“ zečica Slobodanka Tešić. Ona je pobjegla nakon pravosnažnosti presude zbog saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale u Istočnom Sarajevu. Osuđena je na dvije i po godine, ali prije izricanja presude 2015. godine pobjegla je u Srbiju.

Hitac iz ručno izrađene puške

Godinama se ne zna gdje se nalazi Aldijana Dizdarević iz Velike Kladuše, osumnjičena za pokušaj ubistva. Potjernica za njom raspisana je po nalogu Kantonalnog suda u Bihaću u oktobru 2015. godine. Ona je u mjestu Kumarice kod Velike Kladuša iz ručno izrađene puške, takozvane kubure, ispalila hitac prema poznaniku iz Velike Kladuše koji je tada zadobio teške povrede. Od tada joj se gubi svaki trag.

U bazi Interpola je i dalje i Šejla Kajtezović, državljanka Austrije, rođena u Bihaću, koja je osumnjičena za neovlaštenu proizvodnju i promet droga. Posljednje informacije govore da živi u Francuskoj.

Gdje je Amar Šljivo, bivši specijalac FUP-a

Crvena potjernica prije tri godine raspisana je i za Amarom Šljivom. Bivši specijalac FUP-a osuđen je na dvije godina zatvora zbog neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom u predmetu „Benelux“. Nakon pritvora, pušten je da se brani sa slobode i kada je došlo vrijeme za odsluženje kazne, izgubio mu se svaki trag. Godinama ranije je punio stupce crne hronike zbog raznih krivičnih djela.

Nema ni „Đavola“, ubice iz Banje Luke

Jedno od poznatijih lica s potjernice je i Davor Elez, brat Darka Eleza. Potjernica za njim je raspisana 2016. godine zbog organiziranog kriminala u predmetu „Lutka“. Nepoznata je i lokacija osuđenog Dušana Pantelića, poznatijeg kao "Đavo". On se nije vratio u zatvor s dopusta, a osuđen je na 11 godina za ubistvo i nanošenje tjelesnih povreda na Sudu u Banjoj Luci.









Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.