ISTRAŽUJEMO

Nakon anonimne prijave, često se podižu i optužnice

Uglavnom se prijavljuju zloupotrebe službenog položaja, jer se građani plaše za radna mjesta i egzistenciju, kažu u Okružnom tužilaštvu Bijeljina

Piše: E. D. A.

10.3.2019

Kantonalna tužilaštva u Federaciji BiH i okružna tužilaštva u Republici Srpskoj prime tokom godine veliki broj anonimnih predstavki zabrinutih građana koje se odnose na sumnje o počinjenim krivičnim djelima.

Efekti, odnosno procesuiranje anonimnih prijava, različiti su u Tuzli, Mostaru i Bijeljini. Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, prema riječima zamjenika glavnog tužioca Dragana Radovanovića, “anonimke” predstavljaju stalni problem.

(Ne)korisne informacije

- Pokušavamo animirati građane da prijavljuju počinjenje krivičnih djela, ali nam anonimne prijave ne donose skoro nikakve rezultate. Postoji mogućnost da građanin dođe u tužilaštvo i da nam informacije o počinjenom krivičnom djelu. No, ta osoba ne bude saslušana čak ni kao svjedok - ističe Radovanović.

Anonimne prijave koristile su u radu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje je u nekoliko navrata, nakon istrage podignuta i optužnica, potvrdio nam je Zdenko Kovač, glavni kantonalni tužilac.

- Među brojnim anonimnim prijavama ima i onih koje su neutemeljene. No, mi smo dužni da prema svakoj prijavi postupimo, da šaljemo zahtjeve MUP-u. Ipak, često dolazi do istrage, pa čak i optužnice na osnovu tih prijava - rekao nam je Kovač.

Izborna kampanja

Dodaje da se broj anonimnih prijava poveća u vrijeme izborne kampanje.

U Okružnom tužilaštvu Bijeljina kažu da se anonimne prijave koje prime, uglavnom odnose na zloupotrebe službenog položaja.

- Građani uglavnom prijavljuju zloupotrebe službenog položaja, jer se plaše za svoja radna mjesta i za ličnu egzistenciju - kaže Danka Prodanović, sekretar Tužilaštva.

Borba protiv korupcije u TK?

Problem s anonimnim prijavama u četiri godine mandata imali su i članovi skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije.

- Skoro 80 posto predstavki koje smo zaprimili, čine anonimne prijave. U jednom trenutku, razmišljali smo da takve prijave ne tretiramo, jer nemamo kome odgovoriti. Prijave, kao po pravilu, potpisuju “zabrinuti građani”, a u njima se opisuju navodna krivična djela javnih ličnosti, profesora, nastavnika, komšija... - kaže Nedžad Hamzić, koji je bio član Komisije za borbu protiv korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.