STUDIJA

Vakcina MMR ne uzrokuje autizam

Istraživanje je obuhvatilo više od 650.000 djece i do sada je najobimnije

Nema rizika. Ilustracija

E. Sk.

11.3.2019

Vakcina koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR), ne povećava rizik od autizma, objavljeno je u do sada najvećoj studiji, koju su proveli danski stručnjaci te publicirali u stručnom časopisu “Annals of Internal Medicine”.  

Studija je obuhvatila više od 650.000 djece.

- Studija snažno podupire da MMR vakcinisanje ne povećava rizik od autizma. Vjerujemo da naši rezultati pružaju sigurnost i pouzdane podatke - pišu autori u časopisu “Annals of Internal Medicine”.

Damir Hećimović, Tuzlak koji u Atlanti (SAD) ima firmu “DH Therapy” i radi tretmane s djecom od rođenja do 21 godine, ističe kako uopće nije iznenađen rezultatima istraživanja danskih stručnjaka.

- Radio sam tokom magistarskog studija istraživanje, u kojem sam morao iščitati kompletnu literaturu u kojoj se govori o navodnoj povezanosti MMR vakcina i pojave autizma. Sva se istraživanja svode na to da je mnogo veća mogućnost da dijete ima posljedice na zdravlje ako se ne vakciniše - tvrdi Hećimović.


Hećimović: Genetska predispozicija

Strah od vakcina MMR/MPR, koje su navodni uzročnici autizma kod djece, planetom je proširio britanski gastroenterolog Endrju Vejkfild (Andrew Wakefield), a njegova istraživanja danski stručnjaci ocjenjuju lažnim.

- Nažalost, u današnjem svijetu, gdje je primarna komunikacija i izvor informacija preko socijalnih medija, lako je pročitati svakakva istraživanja i na osnovu toga donositi zaključke. Za autizam mora postojati genetska predispozicija. Mnoge okolnosti mogu uzrokovati pojavu autizma kod djeteta koje ima takve predispozicije - navodi Hećimović.

Epidemiolog Anders Hvid iz Instituta “Staten Serum” u Kopenhagenu, prvi autor studije, jasno je istaknuo da “MMR ne uzrokuje autizam”.

U istraživanju su danski naučnici analizirali podatke prikupljene od djece rođene između 1999. i 2010. godine u Danskoj.

Od 657.461 djeteta uključenog u studiju, 6.517 ih ima dijagnosticiran neki oblik autizma. No, nije bilo ukupnog povećanog rizika za ovaj razvojni poremećaj kod onih koji su primili MMR vakcinu u poređenju s onima koji nisu dobili ovu vakcinu, otkrili su istraživači.

Svijet ne želi prihvatiti činjenice

U uvodniku studije dr. Sad Omer s Univerziteta “Emory” navodi kako je istraživanje novi dokaz da još živimo u svijetu koji nije uvijek spreman prihvatiti činjenice.

Istaknuo je da fokus sada treba biti na studijama koje jasno pokazuju kako najbolje uvjeriti roditelje koji ne podržavaju vakcinaciju, da su vakcine sigurne i u najboljem interesu njihove djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.