AKCIJA

SIPA uhapsila jednu osobu zbog pranja novca

Ilustracija

Fena

12.3.2019

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Banje Luke uhapsili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo pranje novca. 

Na osnovu usmene naredbe Suda Bosne i Hercegovine, pretreseni su osoba, stan, prostorije i pokretne stvari na području Bosanske Gradiške. Prilikom pretresa otkrivena su i privremeno oduzeta 42 predmeta, i to poslovna dokumentacija, pečati i mobilni telefoni.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšena osoba će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti predata u daljnju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Hapšenju je prethodila višemjesečna istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo pranje novca u iznosu od 240.000 američkih dolara, a koji potječu iz krivičnog djela počinjenog u inozemstvu.

SIPA je u okviru tog predmeta izdala nalog za privremenu obustavu transakcije u iznosu od 407.918 KM na računu jedne pravne osobe, saopćeno je iz SIPA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.